(FOTO) NAJDRAŽE PRIZNANJE: Valentina Zareva proglašena za najbolju sportistkinju Surdulice u 2017. godini
Foto: Tatjana Stamenković/Privatna arhiva

Alpinistkinja ponela laskavu nagradu

(FOTO) NAJDRAŽE PRIZNANJE: Valentina Zareva proglašena za najbolju sportistkinju Surdulice u 2017. godini

Ostali sportovi -

Surduličanka Valentina Zareva proglašena je za sportistkinju 2017. godine u svom gradu.

Priznanje joj je, kaže dragoceno, jer je došlo od Sportskog Saveza Surdulice i od grada u kojem je rođena i u kojem živi.

- Bilo je i drugih priznanja, međunarodnih i nacionalnih, ali ovo mi je najdraže!,dodaje Valentina.

Jedna od retkih alpinistkinja među ženama, ne samo Balkana već i šire, Valentina je osvojila najviši vrh Balkana, Japana, Evrope i Rusije, a u svom poslednjem pohodu i najviši vrh Afrike, Uhuru pik 5.895 m na planini Kilimandžaro.

foto: Tatjana Stamenković/Privatna arhiva

Ona kaže da je svako penjanje poseban izazov za koji je potrebna snaga uma i tela. Valentina je iz tog razloga formirala Planinarsko društvo "Strešer" u Surdulici kako bi pružila šansu ne samo ženama već i muškarcima da osete šta znači biti na vrhu planine i to samo svojom voljom i snagom.

Na pitanje ko sve može da se bavi alpinizmom, Zareva kaže.

"Planinarenje je sport kojim mogu da se bave sve psiho - fizički zdrave osobe. Planinarske akcije obuhvataju širi dijapazon, počev od pešačenja u prirodi i blažih uspona na manjim visinama, pa do visokogorstva i alpinizma na ekstremnim visinama... Visinu koju ćete popeti zadajete sebi vi sami, jer je ključ za otvaranje sopstvenih mentalnih i fizičkih rezervi, kao i pomeranje granica od nemogućeg ka mogućem jedino i samo u vašim glavama".

Ono što bi posebno istakla je osećaj koji je obuzima tokom povratka sa vrha.

"Sloboda koju osećate tokom uspona na planinu i silaska sa nje dok se divite njenim umetničkim delima - nema cenu!!! Čudan je to osećaj kada vam radost i sreća prosto skoče na grudi i ne daju vam da dišete, a vi u stvari osećate da tada i samo tada dišete punim plućima", kaže Valentina.

foto: Tatjana Stamenković/Privatna arhiva

Za kraj nam je otkrila i šta bi bila tajna njenog uspeha.

"Vreme klizi kroz naše prste poput peska, zato uoči u čemu si najbolji i šta te čini srećnim. Pronađi svoju strast i usmeri svu svoju energiju ka tome. Ne takmičim se sa drugima. Takmiči se sa samom sobom, jer svako u životu treba da trči samo svoju trku."

Na pitanje da li je kao mala maštala o tome da će dostići visine o kojima mnogi i dalje sanjaju, Valentina kaže.

"Slutila sam da ću naći svoje mesto pod suncem, jer se ni kao mala nisam uklapala u ustaljene i "šematski prikazane" provincijske granice i vidike."

Ne planira da staje... Naprotiv, već ima plan koje će vrhove sledeće da osvaja. Već u martu ove godine Valentina će biti članica ekspedicije koja će se vinuti u Južnu Ameriku u osvajanje planinskog venca Andi u Peruu i Boliviji.

"Kada se popnete na krov Evrope, Afrike kada doživite i tako nešto onda imate potpuno drugačiji pogled na svet, život, ljude... Pogled bez granica i tu više nema strahova, stega i predrasuda. Osvajate ono što je teško osvojivo. Alpinizam je više od sporta, više od života", poručuje ova hrabra žena i podseća na misao Alberta Ajnštajna "nemojte ostariti, koliko god da živite, uvek se ponašajte kao radoznalo dete pred velikom misterijom zvanom život"!

foto: Tatjana Stamenković/Privatna arhiva

Tatjana Stamenković/Kurir sport

Foto: Tatjana Stamenković/Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT : BOAĆI I ČELSI - OVAKO STOJE STVARI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track