POČINJU ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE: Srpska trobojka se vijori nad Južnom Korejom
Foto: OKS

Spektakl

POČINJU ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE: Srpska trobojka se vijori nad Južnom Korejom

Ostali sportovi -

Našu zemlju na OI u Pjongčangu predstavljaće četiri takmičara, koji su juče podigli zastavu u olimpijskom selu

Zimske olimpijske igre, 23. po redu, svečano će biti otvorene danas (12.00 po našem vremenu) u Pjongčangu. Dan pre svečane ceremonije u olimpijskom selu zavijorila se srpska zastava, čime je na simboličan način domaćin Igara poželeo dobrodošlicu timu Srbije.

Biće zanimljivo i takmičarke iz afrike na zimskim olimpijskim igrama

NIGERIJKE U BORBI S DEMONIMA

Mnogo će važnih detalja i rezultata biti zabeleženo tokom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, ali istorija je ispisana i pre početka takmičenja.

Tri nigerijske atletičarke, Seun Adigun, Ngozi Onvumere i Akuoama Omeoga, obezbedile su svojoj zemlji prvi nastup na ZOI, i to kao posada bob tima!

foto: AP

Put do Olimpijskih igara u Južnoj Koreji za tri nigerijske atletičarke nije bio nimalo lak, a Seun Adigun, koja je trčala na OI u Londonu 2012. godine, iskreno priča o svemu što sa koleginicama preživljava tokom treninga i vožnji.

- Počele smo u drvenom bobu, a sada idemo na ZOI. Imamo velike ciljeve, težimo podijumu - poručila je Seun, koja će biti pilot nigerijskog boba, pa dodala da se ekipa svaki put bori sa demonima kada treba da uđe u bob.

- Kada sam prvi put ušla u bob, bilo je zaista zastrašujuće. Mislim da me je spaslo to što igram igrice, pa sam se prema svemu postavila kao prema video-igrici. Potrebne su takve stvari jer, kad uđete u bob, nemate pojma šta će se desiti do kraja staze. Takođe se i molimo pre svake trke. To je naš ritual - poručila je Adigun.

Svečanosti podizanja naše trobojke prisustvovali su predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, generalni sekretar Đorđe Višacki, kao i svi članovi tima Srbije na ZOI. Ceremoniji podizanja zastave Srbije prisustvovao je i predsednik Svetske rvačke federacije i član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta Nenad Lalović.

foto: OKS

- Svesni činjenice da Srbija nema tradiciju u zimskim sportovima, a imajući u vidu kakva je konkurencija u svim sportovima na ovim Zimskim olimpijskim igrama, mi želimo samo jedno, da sportisti Srbije prevaziđu sami sebe i daju najviše od sebe toga dana - rekao je Maljković.

Podrška sportistima

UDOVIČIĆ NA OTVARANJU

foto: OKS

Današnjoj ceremoniji svečanog otvaranja 23. Zimskih olimpijskih igara, koje traju do 25. februara, prisustvovaće i ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić. Prvi nastup naši sportisti imaće u nedelju (3.00), kada će Marko Vukičević i Marko Stevović voziti spust.

foto: OKS

U okviru ceremonije podizanja zastave šef misije Olimpijskog tima Srbije Damir Štajner je gradonačelniku Olimpijskog sela Riju Seung-minu, članu MOK, uručio ćirilično pismo u duborezu, a na zidu olimpijskog prijateljstva upisao je poruku tima Srbije, citat Živojina Mišića: „Ko sme, taj i može, ko ne zna za strah, taj ide napred“.

Srbiju će u Pjongčangu predstavljati četiri takmičara.

foto: OKS

Sećanja na Vučka

PRE 34 GODINE POČELE IGRE U SARAJEVU

Na jučerašnji dan, pre tačno 34 godine, otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu, prve Igre na kojima su učestvovali i SAD i SSSR. Jugoslavija je tada bila centar sveta, a maskota Vučko i dalje budi sećanja na spektakl.

Kurir / Gojko Filipović

Foto: OKS, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track