(VIDEO) SPEKTAKL NA OTVARANJU ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA: Nevena Ignjatović nosila zastavu Srbije, dve Koreje prvi put zajedno!
Foto: EPA / DIEGO AZUBEL

Počelo je

(VIDEO) SPEKTAKL NA OTVARANJU ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA: Nevena Ignjatović nosila zastavu Srbije, dve Koreje prvi put zajedno!

Ostali sportovi -

Zimske olimpijske igre svečano su otvorene u Pjongčangu i trajaće do 25. februara u tom gradu u Južnoj Koreji.

1 / 10 Foto: Reuters

"Suočeni smo sa istorijskim trenucima u našim životima. Verujem da će Olimpijske igre u Pjongčangu osvetliti poruku mira", rekao je predsednik Južne Koreje Mun Džae-in koji je Igre proglasio otvorenim.

Mun Džae-in je na stadion ušao u pratnji prvog čoveka Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha.

"Ovo je trenutak koji smo svi dugo čekali, za koji su uloženi veliki napori", kazao je Bah.

Ceremonija je počela u podne po srednjoevropskom vremenu, a u Pjongčangu, ali i svim gradovima Južne Koreje odzvanjala su "zvona mira".

Najveći utisak ostavili su sportisti Severne i Južne Koreje koji su zajedno izašli na svečani defile sa zastavom korejskog poluostrva.

"Svi smo srećni što se ovo desilo", naveo je Tomas Bah.

Tribine kapaciteta 35.000 mesta bile su pune tokom ceremonije, a to je jedna od retkih prilika jer će Olimpijskih stadion koji je koštao oko 100 miliona dolara biti srušen pošto se na njemu održe Zimske igre.

Takmičenja na 23. po redu zimskim igrama će se održavati u 15 sportova u kojima će biti podeljene 102 zlatne medalje, a biće više od tri hiljade učesnika.

Srbiju će predstavljati četvoro sportista: Nevena Ignjatović, Marko Vukićević, Marko Stevović i Damir Rastić.

Prodaja ulaznica za borilišta se i dalje odvija, a uoči početka je kupljeno 77 odsto, od ukupno 826.000 mesta za 13 lokacija na kojima će se održavati takmičenja.

Pažnju uoči početka više od svega privlačile su dve stvari, odnosi Severne i Južne Koreje, kao i kontroverza o sportistima iz Rusije, koju će predstavljati njih 169, ali pod olimpijskom zastavom.

Veliki problem mogu da predstavljaju vremenski uslovi jer svetski mediji prenose da će Igre u Pjongčangu biti najhladnije u istoriji, a temperatura će se prema prognozama kretati od plus šest do -25 stepeni celzijusa.

Severna Koreja organizuje Olimpijske igre prvi put od 1988. godine, kada je Seul bio domaćin letnjih.

Organizacija Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu koštala je oko 13 milijardi dolara.

Završen defile

Defile učesnika Igara je završen. Na Igrama će se nadmetati 2.952 takmičara.

Dve Koreje prvi put zajedno

Zajednički tim severne i južne Koreje izašao je na defileu pod zajedničkom zastavom, što je produkt nedavnog sporazuma rukovodstava dve države

foto: Reuters

Izašao tim Srbije

foto: EPA / DIEGO AZUBEL

Počeo je defile sportista

Izaći će i tim Srbije, predvođen barjaktarkom Nevenom Ignjatović Naša selekcija je 35. po redosledu.

foto: Reuters

Uneta je Korejska zastava

foto: Reuters

Tokom ceremonije otvaranja program je sa motivima tradicije zemlje domaćina. Osam Korejskih sportista je unelo nacionalnu zastavu na stadion

Ceremonija otvaranja je počela

Tim Srbije čine sportisti Nevena Ignjatović, Marko Vukićević, Marko Stevović i Damir Rastić, koji će nastupiti u alpskom skijanju i skijaškom trčanju. Takmičare će pratiti treneri Miloš Tomić, Matic Jeraša i Tihomir Milosavljević, a u Misiji OKS u olimpijskom selu biće još i šef misije, Damir Štajner i dr Goran Vasić, zadužen za medicinsku brigu o članovima olimpijskog tima Srbije.

Takmičenja za sportiste Srbije počinju nastupom Marka Vukićevića i Marka Stevovića u nedelju, 11. februara takmičenjem u spustu.

foto: Reuters

Neveni Ignjatović, koja je prošle nedelje osvojila 6. mesto u super kombinaciji (slalom i Super G) Svetskog Kupa, i time napravila istorijski rezultat u alpskom skijanju za Srbiju, ovo će posle Vankuvera 2010. i Sočija 2014. godine, biti treće učešće na Zimskim olimpijskim Igrama.

Takmičiće se u alpskoj kombinaciji, veleslalomu, slalomu, super kombinaciji i spustu. Program za Nevenu počinje od ponedeljka, 12. februara, nastupom u spustu.

Afera oko VIP sedišta

Domaćini u Južnoj Koreji zagovaraju ideju da ovogodišnje zimske igre u njihovoj zemlji budu poznate kao "mirovne Olimpijske igre", međutim, umesto toga, ceremonija otvaranja mogla bi da se pretvori u neprijatnu ledenu aferu.

Kako se navodi, visoki zvaničnici SAD i Severne Koreje navode da ne nameravaju da se međusobno sastaju tokom trajanja igara, iako će sedišta Pensa i Kimove sestre biti samo nekoliko metara jedno od drugog.

Kimova sestra Kim Jo Džong nalazi se na američkoj crnoj listi sankcija, a ona radi u odseku za propagandu severnokorejskog režima i ima izuzetno istaknutu ulogu u vladajućoj Radničkoj partiji Severne Koreje.

Spekulisalo se, piše "Gardijan" da bi ona mogla da nosi poruku svog brata za Južnu Koreju pošto je ona prvi član njegove uže porodice koja je prešla granicu između dve države koje su tehnički još uvek u ratu.

Pens, koji predvodi američku delegaciju u Pjongčangu rekao je da će se založiti za to da Kim ne "ukrade poruku i sliku" Olimpijskih igara.

"Bićemo tamo da navijamo za naše sportiste, ali takođe ćemo tamo biti da zajedno stojimo uz naše saveznike i podsetimo svet da je Severna Koreja najtiranskiji i surovi sistem koji postoji na planeti", rekao je Pens.

foto: Reuters

Pens će takođe u Južnoj Koreji biti u pratnji oca studenta Otoa Vambijera koji je prošle godine preminuo samo nekoliko dana nakon što je Severna Koreja odlučila da ga oslobodi iz zatočeništva i pošalje nazad u Ameriku.

Obe delegacije su bile jasne da ne traže priliku za sastajanje jedna sa drugom iako bi do takvog susreta moglo da dođe, možda na prijemu pred ceremoniju otvaranja.

"Nemamo nikakvu nameru da se sastajemo sa američkim vlastima tokom naše posete Južnoj Koreji", rekao je, prema pisanjima državnih medija, jedan zvaničnik iz severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

Južna Koreja brani ulazak za 36.000 stranaca

Južna Koreja će iz bezbednosnih razloga zabraniti ulaz za 36.000 stranaca tokom zimskih Olimpijskih igara.

Korejska agencija poziva se na neimenovanog južnokorejskog poslanika koji je rekao da obaveštajna agencija Južne Koreje sarađuje sa stranim obaveštajnim službama u cilju poboljšanja provere identiteta stranih državljana, u skladu sa protivterorističkim planom za Olimpijske igre.

Kurir sport

Foto: Reuters, EPA / Diego Azubel

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Da li su Olimpijske igre sportski ili politički događaj?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track