USPEH NAŠE JUNIORKE: Marija Malić upucala evropsku bronzu
Foto: Nikola Marić

STRELJAŠTVO

USPEH NAŠE JUNIORKE: Marija Malić upucala evropsku bronzu

Ostali sportovi -

Srpska reprezentativka Marija Malić osvojila je bronzanu medalju u prvoj disciplini Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem u Đeru, u gađanju puškom za juniorke.

Za odličan start srpskih reprezentativaca na šampionatu zaslužan je i Aleksa Mitrović, koji je prijatno iznenadio zauzevši sjajno peto mesto u nadmetanju juniora puškom.

Malićeva je bila najpreciznija u kvalifikacijama za devojke „ubivši” 625,7 krugova, što je automatski i novi svetski juniorski rekord osnovnog dela.

Prvenstvo u Đeru je prvo ovogodišnje takmičenje na kome se priznaju svetski i kontinentalni rekordi, a na kome žene pucaju 60 metaka u kvalifikacijama, po pravilima uvedenim 1. januara.

Odlično ostvarenje Marije Malić će tako ući u istoriju kao prvi svetski rekord po novim pravilima. Međutim, njen rezultat nije i državni rekord, koji je upravo ona postigla nedavno na finalu Kupa Srbije, kada je pogodila odličnih 627,6 krugova.

Do bronze je došla u uzbudljivoj i vrlo kvalitetnoj finalnoj borbi. Nije sjajno počela pa se u jednom trenutku nalazila na sedmom, a na sredini finala (12. serija) na šestom mestu. Kako se približavao kraj nadmetanja mlada takmičarka Jedinstva iz Stare Pazove je gađala sve bolje i u 20. seriji, posle koje ispada četvrtoplasirana, stigla jednu od tri Ruskinje u finalu, Tatjanu Harkovu. U tom trenutku delile su treću poziciju, pa je raspucavanje odlučivalo ko nastavlja borbu za odličja, a ko će se oprostiti od medalje. Malićeva je bila preciznija, zadržala se na trećem mestu, na kome je ostala i do kraja. Trijumfovala je Nemica Ana Jansen sa evropskim juniorskim rekordom finala (250,3), ispred Ruskinje Anastasije Derevijagine.

–Marija Malić je u dosadašnjem delu sezone kvalitetnim rezultatima pokazala da je u odličnoj formi. Vredela je za visok rezultat, ali nismo znali da li će uspeti da izdrži pritisak velikog takmičenja, jer je vrlo mlada, ima tek 17 i po godina. Uspela je da se izbori i sa tim teretom i na sjajan način završi kvalifikacije, a potom i u finalu postigne vrhunski uspeh. – kazao je Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.

Malićevoj je odličje u Đeru prva pojedinačna medalja na velikim takmičenjima u karijeri. Prošle godine bila je članica juniorske selekcije koja je osvojila ekipno srebro na EP vazdušnim oružjem u Mariboru

Solidne plasmane zabeležile su i preostale dve srpske reprezentativke. Ivana Marić je zauzela 14, a Marija Zavišić 21. mesto u konkurenciji 69 takmičarki.

–U finale se ulazilo sa 623,5 krugova, što je za juniorke vrlo zahtevan rezultat i pokazatelj da su devojke na takmičenje došle vrlo spremne i da je konkurencija vrlo jaka. Po zbiru rezultata naša ženska ekipa je bila druga, što bi joj po starim pravilima donelo timsko srebro, a novu priliku da pokažu koliko mogu imaće u ekipnom takmičenju po novom formatu, u četvrtak.

Debitant na velikim takmičenjima Aleksa Mitrović, strelac Novog Beograda – Ušće, je u finale ušao sa osmog mesta u kvalifikacijama, u „foto finišu“. Pogodio je 621,2 kruga, isto koliko i devetoplasirani Luka Štrebenac iz Hrvatske, ali zbog bolje poslednje serije naš strelac je nastavio takmičenje.

Mitrović je sjajno otvorio finale, posle prvih pet hitaca nalazio se na čelnoj poziciji u društvu rivala od kojih mnogi iza sebe imaju učešća na seniorskim Svetskim kupovima, neki i na Olimpijskim igrama. Međutim, potom su trema i neiskustvo učinili svoje, a svaka mala greška u izuzetno izjednačenom i kvalitetnom finalu se skupo plaćala. Dugo se Mitrović borio za treće mesto, ali na kraju je ispao kao petoplasirani, posle 18. serije. U tom trenutku je za četvrtim Kristijanom Frimanom (Finska) zaostajao minimalni jedan deseti deo, a za trećim Grigorijem Šamakovim (Rusija) 0,3 kruga. Pobedio je Rus Ilja Marsov.

Veljko Ilić se plasirao na 34, a Đorđe Savić na 40. mesto.

–Izuzimajuću Mariju Malić svi članovi naše juniorske selekcije puškom su debitanti na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem, vrlo su mladi, posebno muški deo tima. Za većinu njih Đer je pre svega prilika da uče i stiču iskustvo. Međutim, odlično su otvorili takmičenje. Sjajan učinak prvog takmičarskog dana daje nadu i ohrabrenje za celu ekipu u nastavku prvenstva – poručio je Marković.

U sredu na programu je takmičenje mikseva vazdušnom puškom, Srbiju predstavljaju parovi Marija Malić/Đorđe Savić i Ivana Marić/Veljko Ilić. Na vatrenu liniju u pojedinačnom takmičenju pištoljem izlazi Katarina Maricki. U četvrtak će biti održana ekipna takmičenja juniorskih reprezentacija.

Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem, Đer 2017, prvi dan

Vazdušna puška, juniorke, finale: 1. Ana Jansen (Nemačka) 250,3 (evropski juniorski rekord finala), 2. Anastasija Derevjagina (Rusija) 249,2, 3. Marija Malić (Srbija) 226,8, 4. Tatjana Harkova (Rusija) 206,4, 5. Sofija Beneti (Italija) 184,7... Kvalifikacije: 1. Marija Malić (Srbija) 625,7 (svetski juniorski rekord osnovnog dela), 2. Darija Boldinova (Rusija) 625,6, 3. Stefani Laura Grundsoe (Danska) 625,4... 14. Ivana Marić 621,8... 21. Marija Zavišić 620,4... Ukupno 69 takmičarki. Za finale 623,5. Vazdušna puška, juniori, finale: 1. Ilja Marsov (Rusija) 249,2, 2. Filip Nepejhal (Češka) 249,0, 3. Grigorij Šamakov (Rusija) 226,8, 4. Kristijan Friman (Finska) 205,1, 5. Aleksa Mitrović (Srbija) 184,4... Kvalifikacije: 1. Filip Nepejhal (Češka) 628,6, 2. Borna Petanjek (Hrvatska) 626,3, 3. Grigorij Šamakov (Rusija) 623,8... 8. Aleksa Mitrović 621,2... 34. Veljko Ilić 614,9... 40. Đorđe Savić 613,8... Ukupno 61 strelac. Za finale 621,2.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Nikola Marić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Evo kako je Bambi uplašio CSKA.i u koju se tradiciju uzdaju crveno beli

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track