SKLONIŠ DETE SA ULICE, PA NAPRAVIŠ ŠAMPIONA! Dejan Savić otvoreno o stanju u klupskom i reprezentativnom vaterpolu
Foto: Marina Lopičić

intervju sa trofejnim stručnjakom

SKLONIŠ DETE SA ULICE, PA NAPRAVIŠ ŠAMPIONA! Dejan Savić otvoreno o stanju u klupskom i reprezentativnom vaterpolu

Ostali sportovi -

Čovek koji je osvojio sve, selektor srpskih vaterpolista i trener Crvene zvezde Dejan Savić u intervjuu za Kurir govori o aktuelnom trenutku srpskog trofejnog sporta, ali i o tome kako vidi budućnost i čemu se nada u narednom periodu.

Krenućemo od kluba.

U regionu ste bez poraza i izgleda kao da sve ide po planu.

- Moram da napomenem početak novog tima sa ambicijama na tri polja: Kup Srbije, Regionalna liga i Prvenstvo Srbije. Na samom početku neočekivano, ali zasluženo, igrali smo kvalifikacije za LŠ i prvo kolo Kupa LEN. Kup Srbije smo zasluženo izgubili od Partizana u polufinalu, a od prekjuče smo na korak do cilja, da pređemo iz A2 u A1 regionalnu ligu. Ono što nas očekuje od 31. marta do 6. juna jeste domaće prvenstvo.

Možete li da ocenite koliko je novca potrebno za stabilan klub, koji će biti konkurentan u Evropi?

- Ne znam, ne bavim se finansijama i ne želim da lupetam. U odnosu na ostale sportove, to sigurno nije velika suma. A od te male sume veći deo odlazi na termine za treninge. Jedno od rešenja jeste srediti baš to, a treba omogućiti i masovnost bavljenja sportom. A sve u cilju građenja šampiona, a ne samo gledanja da skloniš dete sa ulice. Primarno je da se sklone sa ulice, ali se onda nadogradi, pa se naprave planovi i strategija na duži niz godina kroz sve sportove. Treba obratiti pažnju na podmladak, na mlade snage, na bavljenje sportom u odrastanju, jer to su sve deca koja treba da postanu olimpijski kandidati, odnosno olimpijski šampioni.

Do kraja godine vas očekuje pet velikih takmičenja, a najvažnije je Evropsko prvenstvo od 14. do 28. jula u Barseloni.

- Zvanične pripreme za najbitnije takmičenje ove sezone, Evropsko prvenstvo, počinjemo 15. juna, a u okviru njih će biti Mediteranske igre u Španiji. Pre toga je Svetska liga, koja je izuzetno bitna. Završnica Svetskog kupa je od 11. do 16. septembra i tu ćemo gledati da napravimo tim sa šireg spiska, odnosno kandidate za OI 2020. i 2024. Pet velikih takmičenja, a malo vremena za pripreme. Nije to alibi, tako je svima. Katastrofalno gust kalendar za svakog igrača, pa se postavlja pitanje da li je humano.

Sa Rađenom za budućnost

Sa Nikolom Rađenom i "Vind komjunikejšns" Dejan Savić će i ove godine u Vrnjačkoj Banji biti deo sada već tradicionalnog kampa.

- Kamp "Namber 1" u Vrnjačkoj Banji tu je za sve uzraste dečaka i devojčica i traje od 7. do 28. jula, uz Čempion čelendž od 28. jula do 2. avgusta, gde ćemo treneri biti Igor Milanović i ja. Cilj je pre svega usavršavanje mladih igrača u teoretskom i praktičnom smislu. Ukazivanje na nedostatke, kao i analiza njihovog stanja kako bi mogli da ga poprave.

Gojko Filipović, foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Zvezda i Partizan ovu šansu ne smeju da propuste! Dokle smo stigli u Evropi?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track