ALEKSANDAR KUKOLJ ZA KURIR: Plakaću ko kiša ako ne uzmem medalju!
Foto: Zorana Jevtić

Srpski reprezentativac zacrtao cilj

ALEKSANDAR KUKOLJ ZA KURIR: Plakaću ko kiša ako ne uzmem medalju!

Ostali sportovi -

Verujem da svi sportisti članovi olimpijskog tima Srbije za Rio idu tamo očekujući dobar rezultat. Samo učešće je lepo, ali nam ništa ne znači

Iako još nije zvanično na spisku putnika za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, džudista Aleksandar Kukolj siguran je član olimpijskog tima Srbije.Već sam se plasirao, iako nije zvanično, jer postoji još i masters krajem maja. To takmičenje neće imati apsolutno nikakvog značaja za listu putnika za Rio jer će se boriti 16 najboljih na svetu. Prva 22 idu na Igre i već neko vreme ne postoji ni teoretska mogućnost da ispadnem s tog spiska. Ipak, jednostavno, dok ne prođe i to takmičenje, nisam zvanično putnik za Rio.Šta očekuješ od Igara?- Verujem da svi sportisti, profesionalci, svi članovi olimpijskog tima Srbije za Rio idu tamo očekujući dobar rezultat. Samo učešće je lepo, ali nam ništa ne znači u profesionalnom smislu. Kako god to prepotentno zvučalo, ako budem peti, a to je samo korak iza medalje, plakaću kao kiša celu noć!Konkurencija će biti žestoka...- Da. Može da se desi, naravno, da ispadnem i u prvom kolu, može da se desi da budem prvi. Biće tu najbolji borci i s većinom sam se već borio i većinu sam pobeđivao. Mislim da imam šanse da, ako psihički i fizički budem dobar tog dana, mogu da napravim dobar rezultat. Da ne mislim tako, ne bih ni išao u Rio.

Rekao si da hoćeš medalju. Da li bi te bronza zadovoljila?- Medalja je medalja na tako ogromnom takmičenju. Koliko god nadmeno zvučalo, mislim da tako svi razmišljamo jer nam od samopouzdanja mnogo zavisi, do bronze ću lakše doći ako pucam na zlato. Idem da pobedim svakoga, da dam sve od sebe, dok me ne iznesu sa strunjače. Onda ću da razmišljam o posledicama. Bronza bi svakako završila posao.Planiraš li da slobodno vreme iskoristiš za navijanje za kolege iz reprezentacije?- Tamo sam od, nadam se, otvaranja pa do 12. avgusta. Podrška kolegama i prijateljima je jedna od stvari koje bi mi dobro došle da se relaksiram pred svoje borbe. Verujem da ću biti u prilici da pratim svakog našeg sportistu koji u tom periodu bude izlazio na borilište. Nažalost, za većinu neću biti tu i malo mi je žao zbog toga, ali ću ih svakako bodriti iz Beograda.Do Rija zapravo nećeš imati neko ozbiljno takmičenje.- Neću da rizikujem da izgubim nešto od priprema zbog takmičenja. Možda sredinom jula odradim jedno kontrolno, ali sa ne više od tri borbe, jer posle pet borbi je teško očekivati da se nešto ne desi, da nešto ne zaboli.Koliko borbi će biti na OI?- Realno je da bude pet borbi ako dođem do završnice. Naravno, sve u jednom danu. Tu se pokažu sve one teskobe mog sporta, zavisi od toga kakav dan imaš. Može da se desi da se namučiš već u prve dve borbe, a da glavni rival ima lak posao. Ali kako može da bude loša strana medalje, može i dobra, pa se tu nekako sve uravnoteži.

VisokoobrazovanÐAK GENERACIJE U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLINaš džudo reprezentativac može se pohvaliti fakultetskom diplomom, a druženje s knjigom uvek mu je išlo od ruke.- Završio sam Međunarodnu ekonomiju pri Univerzitetu Džon Nezbi. U osnovnoj i srednjoj, Drugoj ekonomskoj školi, bio sam učenik generacije. Pritom ne mislim na to da sam imao 5.00, nego sam proglašen na Danu škole. Nakon toga sam zbog sporta morao da izaberem, uslovno rečeno, malo lakši put.Šta čitaš trenutno?- „Tvrđavu“ od Meše Selimovića. Čitam je po preporuci. Zainteresovala me. Nemam nameru da se foliram da čitam jednu knjigu za drugom - češće pogledam neku seriju ili film.

PrognozaRAČUNAM NA DESETAK ODLIČJA I NA MOJEAleksandar Kukolj je, kao i ostale njegove kolege, prognozirao broj osvajača medalja na Olimpijskim igrama.- Moguće je da sam pristrasan, ali baš me briga. Mislim da rvanje donosi minimum jednu medalju od tri fenomenalna borca. Kajakaši će eksplodirati, verujem da će Marko Tomićević do medalje, dvosed koji je svetski rekorder, sestre Moldovan, Milica Starović i Dalma Benedek Ružičić. Timski sportovi svakako, od vaterpolista to uvek očekujemo. Ivana Španović, naravno. Strelci još dve, tri medalje, Novak Ðoković, Milica Mandić da ponovi uspeh... Otprilike, računam na desetak medalja, uz moju naravno - rekao je Kukolj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track