CVETKOVIĆ SE VRATIO POBEDOM: Rukometaši Srbije savladali Poljsku na startu kvalifikacija za EP
Foto: Profimedia

Dobar početak

CVETKOVIĆ SE VRATIO POBEDOM: Rukometaši Srbije savladali Poljsku na startu kvalifikacija za EP

Ostali sportovi -

Reprezentacija Srbije odigrala je utakmicu za pamćenje na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj! Bronzani Poljaci predvođeni Talantom Dušebajevom i podržani od strane 10.000 svojih navijača bili su samo nemi posmatrači neverovatne partije „Orlova“, koji su na kraju slavili 37:32 (20:14). Trenuci za nevericu posle svega što se događalo sa državnim timom prethodnih godina.

Kako je i najavio novi selektor Jovica Cvetković, Srbija je upalila sve motore, igrala jako i brzo, onako kako smo i zaboravili da mogu igrači u crvenim dresovima. U furioznih 60 minuta, agresivnom odbranom, sjajnim kontranapadom i fantastičnim rešenjima u pozicionom napadu, naterali su čevrtu ekipu sa poslednjih Olimpijskij Igara u Riju na kapitulaciju.

Legendarni selektor Poljaka, Talant Dušebajev, morao je da pozove tajm-maut posle devet minuta pri rezultatu 7:3 za srpski tim. Izabranicima Jovice Cvetkovica polazilo je sve od ruke, a sjajni Darko Djukić je iz kontranapada je punio mrežu Vizomirskog za rekordnih +8 u 14. Minutu - 11:3.

Uspeli su Poljaci da stabilizuju svoju igru do kraja prvog dela, pre svega, zahvaljujući raspucanom levom beku Gebali, ali su prvi put pripretili tek početkom drugog poluvremena kada su došli na 22:18 (37.). Reagovao je Jovica Cvetković tajm-autom, a Petar Nenadić sa dva gola odmah zatim vratio Poljake na pristojno odstojanje.

Više im povratka u meč nije bilo, a nemoć momaka Talanta Dušebajeva, koji su samo pre dva meseca bili nadomak olimpijskog finala, bila je očigledna.Jedini problem odbrani koju je vodio Ilija Abutovic pravio je visoki levi bek Gebala, ali Poljaci nisu mogli da se vrate ozbiljnije u mec do poluvremena - 22:18.

Najefikasniji u srpskom timu bio je Petar Nenadić sa deset golova, a Darko Đukić i Rastko Stojković su dodali po sedam.

Selektor Srbije Jovica Cvetković, posle meča je rekao - Za nas je ovaj rezultat veoma značajan. Želim da čestitam Poljacima na fer igri. Napravili smo značajnu pobedu i korak ka plasmanu na EP. Ovo je velika pobeda za našu reprezentaciju posle nekoliko godina. Pobediti jednu Poljsku na njenom terenu je velika stvar. Hvala mojim igračima na doslovnom izvršenju svih zadataka koji su im bili postavljeni pre ove utakmice - rekao je Cvetković.

Selektor Poljaka, Talant Dušebajev, mogao je samo da čestita:

- Čestitam reprezentaciji Srbije na pobedi. Od samog starta su kontrolisali meč i zasluženo slavili večeras. Preuzimam odgovornost za poraz, jer nisam dobro mentalno pripremio ekipu. Srbi su odigrali odlično u odbrani i kontranapadu, i za nas je bilo jako teško da ih jurimo. Moramo mnogo bolje protiv Rumuna za vikend.

Najiskusniji srpski reprezentativac, Rastko Stojković, ovako je video meč:

- Pozitivno sam iznenađen onim što smo prikazali na terenu. Napravili smo korak napred, a ova pobeda može da dovede do boljeg statusa rukometa u zemlji. Voleo bih da naše utakmice gleda 10.000 ljudi kao što je to slučaj u Poljskoj.

Srbija igra sa Belorusijom meč drugog kola u nedelju od 17 časova u Nišu.

Poljska – Srbija 32:37 (14:20)

Poljska: Vizomirski, Šmal – Bilecki 6, T. Gebala 5, Dašek 4, Lijevski 3, Jahlevski 3, Nogovski 2, Łižva 2, Kus 2, Przibilski 2, Daćko 1, Jurkievic 1, Sprzak 1, Gierak.

Srbija: Milić, Arsić – Nenadić 10, Đukić 7, Stojković 7, Zelenović 6, Ilić 3, Šešum 3, Abutović 1, Marković, Rnić, Radivojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track