DEJAN PERIĆ: Đurković je od prvog dana opstruisao svaki moj korak
Foto: RSS

Druga strana priče

DEJAN PERIĆ: Đurković je od prvog dana opstruisao svaki moj korak

Ostali sportovi -

Doskorašnji selektor rukometne reprezentacije Srbije Dejan Perić u otvorenom pismu javnosti tvrdi da od Božidara Đurkovića nikada nije imao podršku.

Upravni odbor Rukometnog saveza Srbije, na čelu sa predsednikom Božidarom Đurkovićem, smenio je Dejana Perića sa mesta selektora muške reprezentacije i umesto njega postavio Jovicu Cvetkovića.

Dejan Perić se tim povodom medijima obratio putem saopštenja koje vam prenosimo u celosti.

"Neću ništa preduzimati protiv RSS-a, kao i protiv nekih članova UO, ali isto tako neću dozvoliti da se na bilo koji način kalja i urušava ugled koji imam u svetu, niti da se umanjuje značaj nacionalnog priznanja čiji sam nosilac.

Na poziciju selektora Srbije me je imenovao tadašnji UO RSS i predsednik UO Velimir Marjanović,čovek za čijeg su mandata u Srbiji organizovana 3 velika takmičenja na kojima je samostalna Srbija osvojila prve medalje u obe konkurencije, a muška reprezentacija je učestvovala po prvi put na OI. Velika mi je čast da sam sarađivao sa jednim od najuspešnijih rukometnih rukovodilaca na ovim prostorima, i vrhunskim čovekom, kao i ljudima iz UO koji su mi dali poverenje.

Međutim, podršku tadašnjeg Generalnog sekretara nikada nisam imao od prvog dana, a za to postoje brojni svedoci.

Opstruisao je na sve načine svaki moj pokušaj napravim bilo kakav iskorak.

Izostanak najboljih mogućih rezultata je posledica toga što se u prethodnom periodu nije blagovremeno krenulo u podmlađivanje reprezentacije, promenu načina rada, kao i zbog objektivnih okolnosti u vezi sa pojedinim igračima. Nažalost, pored navedenog, izostala je i neophodna i po prirodi stvari očekivana podrška tadašnjeg prvog operativca RSS Božidara Đukrkovića, a sada predsednika UO RSS koji me je, umesto toga, bez ikakvog povoda ili razloga svo vreme mog mandata bojkotovao i sabotirao na sve moguće načine. Neskriveno je pokušavao da nametne svoje mišljenje o tome ko treba, a ko ne treba da igra za reprezentaciju, uvek mišljenja da nepozvani igrači (koji nisu bili pozivani zbog nediscipline, koncepcijskog neuklapanja i ličnog egoizma) su bolji, potrebniji i zaslužniji da budu reprezentativci Srbije od svih onih igrača za koje sam se opredeljivao odgovorno po jasnim kriterijumima, ljudskih i igračkih kvaliteta, što je u velikoj meri uticalo na raspoloženje među reprezentativcima i stručnim štabom reprezentacije.

Radio sam onako kako dostojanstven čovek i sportista mora, odgovorno, dosledno, hrabro i angažovano u datim okolnostima. Započeo sam jedan novi sistem rada koji je dobio podršku svih reprezentativaca, tadašnjeg UO RSS i koji je počeo da daje rezultate kroz jedan novi pristup igri i zdravim odnosima. Bilo je neophodno malo sportske sreće i jedan dodatni vremenski period da bi se sve to pretvorilo i u konačan dobar rezultat. Reprezentacija, koja je pretrpela smenu generacije, je bila sastavljena od igrača koji su u mlađim kategorijama u nizu osvajali medalje na evropskim i svetskim takmičenjima, koji su takođe bili akteri istorijske srebrne medalje 2012. godine i prirodni naslednici i lideri novog sastava u koji sam verovao i siguran sam da bih u narednom periodu napravio vrhunske rezultate i bio uspešan da mi to nije onemogućeno prekidom saradnje i smenom. Napominjem da nije problem kada se ne vidi rešenje, nego je problem kada se ne vidi problem.

Ne govorim sve ovo da bih se branio ili pravdao, jer to nije moj manir, već da bih sve upoznao ukakvim okolnostima smo, reprezentativci i ceo stručni štab reprezentacije, radili, te da to ubuduće ne doživi nijedan selektor.

Zahvaljujem se svim reprezentativcima i svim članovima stručnog štaba reprezentacije na saradnji, a reprezentaciji na čelu sa novim selektorom želim svu sreću, uspešan rad i da postignu najbolje moguće rezultate", stoji u saopštenju koje je potpisao Dejan Perić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track