DOPING AFERA NA IGRAMA U PEKINGU: Dvema srpskim atletičarkama ukradena šansa života

DOPING AFERA NA IGRAMA U PEKINGU: Dvema srpskim atletičarkama ukradena šansa života

Ostali sportovi -

Ovih dana pisano je dosta o ponovljenim analizama uzoraka uzetih na anti–doping kontroli na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Nekoliko desetina učesnika iz različitih sportova je diskvalifikovano. Oduzeta su im čak i odličja, a medalje preraspodeljene.

Među onima koji su diskvalifikovani, nalaze se i dve atletičarke, osvajačice medalja u bacanju diska – Jargelis Barios (Kuba) i u troskoku – Hrisopi Deveci (Grčka).

Pravda je zadovoljena, kažu svi, medalje su konačno u pravim rukama i reklo bi se da imamo srećan kraj pekinške olimpijske bajke. Ali, da li je baš tako?

Srbija je u tim disciplinama imala predstavnice. Obe su zauzele 13. mesto –Dragana Tomašević u bacanju diska i Biljana Topić u troskoku. U finala, u njihovim disciplinama, ulazi 12 najboljih. Našim rekorderkama (63,63 m disk i 14,56 m troskok) to mesto izmaklo je za dlaku. Finale bi im, te 2008, donelo dragoceno iskustvo, bez obzira da li bi kasnije došle u mogućnost da se bore čak i za pobedničko postolje.

Ne bi bilo onih suza, koja su tekle pomoćnim stadionom, dok su ih treneri tešili. Obema bi učešće u finalu mogla da bude i prekretnica u karijeri. Status u olimpijskom timu, ali i u Atletskom savezu Srbije bio bi im na najvišem nivou, samim tim i poboljšan način finansiranja. Ispostaviće se kasnije, da nikada nisu ni bile bliže finalu na OI. Iz mnogo razloga te 13. pozicije bile su baksuzne.

Biljana je već na prvom sledećem takmičenju u Padovi osvojila četvrto mesto, u bezmalo istovetnoj konkurenciji, koja se obrela i u finalu olimpijskih igara i troskočila do tadašnjeg državnog rekorda – 14,49 m. Ostala je uskraćena za to jedno nemerljivo, dragoceno iskustvo olimpijskog finala, najvećeg i mentalno najzahtevnijeg od svih takmičanja.

Nikada nećemo saznati, ali je verovatno baš to (ne)iskustvo odnelo šansu da naša rekorderka u troskoku u narednoj sezoni ostane bez medalja na najvećim takmičenjima. Kratka za par centimetara od podijuma, na evropskom i svetskom prvenstvu, osvojivši oba puta četvrto mesto. I tome je sigurno doprinela činjenica da je Grkinja Deveci u Kinu došla „puna kao šipak”. U Draganinom slučaju, reč je o Kubanki Barios.

Šteta, sada je potpuno jasno da im je ukradeno, ne samo olimpijsko finale, već i bolji život u nastavku sportske karijere. I to im se nikada neće nadoknaditi…

Kurir sport / Sport.org.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track