Hajle Gebreselasije: Biće teško pobediti Faraha
Foto: AP

Uzbuđenja u najavi

Hajle Gebreselasije: Biće teško pobediti Faraha

Ostali sportovi -
Čuveni etiopski dugoprugaš Hajle Gebreselasije smatra da je Britanac najozbiljniji kandidat za trijumf na OI

Legendarni etiopski dugoprugaš Hajle Gebreselasije, dvostruki olimpijski šampion na 10.000 metara, tokom Igara u Rio de Žaneiru radiće kao televizijski komentator.

Car dugih pruga, kako ga zovu u atletskom svetu jer je 27 puta obarao svetske rekorde, dao je svoje mišljenje o trkama u Brazilu i istakao da će glavni kandidat za zlato na pet i deset kilometara biti britanski atletičar Mo Farah.

- Mo ima veliku šansu! Naravno, moramo da vidimo za šta će biti sposobni atletičari iz Etiopije i Kenije, ali moje mišljenje je da moraju mnogo da rade kako bi poboljšali rezultate i pokušali da budu konkurentni s Farahom - rekao je Gebreselasije i ukazao na činjenicu da njegovi zemljaci nisu navikli na uslove koji ih očekuju u Rio de Žaneiru.

- Očekuje se da će vlažnost vazduha biti velika, a kad se to desi, nije nimalo lako trčati. Atletičari će svakako morati da se pripreme u uslovima sličnim onima koji ih očekuju u Brazilu.

Favorit... Mo Farah
Favorit... Mo Farah

Legendarni atletičar imao je i zanimljivo opažanje kad je reč o njegovom i narodu u Brazilu.- Jedna stvar koja se odmah izdvaja i koju sam odmah zapazio je velika sličnost Brazilaca i Etiopljana. Ljudi su druželjubivi i stalno ih vidite nasmejane, srećne i spremne da vam požele dobrodošlicu.(G. F.)

Sportsko rivalstvoKENIJA I ETIOPIJA U ATLETICI SU KAO BRAZIL I ARGENTINA U FUDBALUDueli Hajle Gebreselasija i Kenijca Pola Targeta na Olimpijskim igrama 1996. i 2000. godine i danas se prepričavaju, baš kao i brojne trke u kojima su „ratovali“ tokom sjajnih karijera. Etiopljanin na zanimljiv način posmatra te svoje, ali i sve ostale „bitke“ u kojima se nadmeću trkači iz Kenije i Etiopije.- To su sportske bitke za zlato! Nešto kao Brazil i Argentina u fudbalu. Interesantno je iz više razloga, a jedan od najzanimljivijih je taj da, od svih zemalja s kojima se Etiopija graniči, nikad nije bilo konflikta s Kenijom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track