I NEBO JE NA STRANI SPORTA: Glavni grad je spreman za 29. Beogradski maraton

Možeš i ti, možemo svi

I NEBO JE NA STRANI SPORTA: Glavni grad je spreman za 29. Beogradski maraton

Ostali sportovi -

Tri dana uoči 29. Beogradskog maratona održana je konferencija za medije na kojoj su izneti svi važni detalji organizacije ovogodišnje manifestacije.

Zajednički zaključak svih predstavnika Uprave grada Beograda, njenih javnih i komunalnih preduzeća i Beogradskog maratona je da je Beograd spreman za svoj maraton.

"Za polumaraton i maraton zadužen je Dejan Nikolić, a ja očekujem i priželjkujem veliki broj Beograđana na platou ispred Doma narodne skupštine, posebno najmlađih, koji će učestvovati u Trci zadovoljstva. Pozivam ih da osete draž trčanja i u Trci zadovoljstva započnu svoje trkačke i maratonske karijere, a sve one koji ne mogu da trče da izađu iz svojih kuća i pruže podršku polumaratoncima i maratoncima da lakše stignu do cilja.Siguran sam da će 29. Beogradski maraton biti najveća manifestacija u Beogradu u ovoj godini i to ne samo kad je u pitanju sport", rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

"Vremenska prognoza za subotu 16. aprila: za učesnike Trke zadovoljstva na 5 km povoljna, za učesnike polumaratona nepovoljna, za učesnike maratona veoma nepovoljna", rekao je Nedeljko Todorović, meteorolog i pasionirani maratonac i to objasnio činjenicom da će u vreme starta u 10.00 temperatura iznositi 17 stepeni, u 12 časova 21 stepen i da će dalje rasti svakog sata do 25 stepeni – u hladu.

Na beogradskim ulicama pod direktnim zracima sunca biće mnogo toplije i zato dr Goran Rađen, medicinski direktor Beogradskog maratona, upozorava sve učesnike da posebno vode računa o unošenju tečnosti pre starta i za vreme trke i da tempo prilagode mogućnostima svog tela i utreniranosti. Za svaki slučaj brigu o onima koji preteraju preuzeće 16 ekipa Hitne medicinske pomoći koje će dežurati duž staze istakao je direktor Hitne pomoći Goran Čolaković, ali sudeći po rečenom na jučerašnjem skupu u Skupštini grada Beograda, ne očekuje se da će biti mnogo takvih slučajeva. Uostalom, slogan 29. Beogradskog maratona je "Možeš i ti, možemo svi", a Nataša Kovačević njime je pozvala Beograđane da se pridruže njoj i mladim košarkašicama Crvene zvezde u timu "UNIKA osiguranja" u Trci zadovoljstva.

Trkače na Brankovom mostu bodriće Dragoljub Đuričić i njegovi bubnjari, a u "muzičkoj aveniji" od "Londona" do Terazija trubači, bubnjari i rok bend "Old hat orchestra"...

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona istakao je da će ova manifestacija dobiti i milionitog učesnika, računajući sve trke na 29 Beogradskih maratona i 23 Smoki Smokić Dečijih maratona:

"To je značajan rekord i mi ćemo nagraditi milionitog učesnika. Sigurni smo i da ćemo imati maksimalan broj od 6.000 učesnika, više od 1.000 u maratonu i ostatak u polumaratonu. Ukupno iz inostranstva imaćemo oko 2.500 učesnika i gostiju iz 60 zemalja sa svih kontinenata, a očekujemo da lepo vreme privuče na start Trke zadovoljstva i više od 20.000 učesnika".

Darko Glavaš, direktor "Beokoma" upoznao je medije sa svim onim što su gradski sekretarijati, javna i komunalna preduzeća uradili u pripremi grada, a posebno trase, za 29. Beogradski maraton, kako bi što lepša slika otišla u svet, Ljiljana Kuzmanović iz Sekretarijata za saobraćaj istakla je da će zatvaranje delova trase početi u petak uveče da bi se postavila maratonske "kulise", a Vladan Radosavljević u ima Policijske uprave za Grad Beograd i Nedeljko Munjas, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije istakli su da će učesnici maratona u svakom smislu biti potpuno bezbedni i uputili apel građanima da svoja vozila u petak uklone s trase maratona.

Nataša Vukmirović iz organizacije "Link plus" pozvala je odgovorne vlasnike pasa da sa svojim ljubimcima u 8 časova dođu na plato ispred Doma Narodne skupštine (obavezne su potvrde o čipovanju i vakcinaciji, povoci i korpe, kao i higijenske kese) da bi uzeli učešće u Idea Šetnji odgovornih vlasnika pasa u okviru Trke zadovoljstva, a za učesnike obezbeđene su majice i startni brojevi...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track