JOVICA CVETKOVIĆ O ODBOJKAŠIMA: Igrali smo kao luzeri
Foto: Fonet

Posle 20 godina bez Olimpijskih igara

JOVICA CVETKOVIĆ O ODBOJKAŠIMA: Igrali smo kao luzeri

Ostali sportovi -
Najlakše bi sada bilo okriviti Grbića, a treba iskreno reći da se mi godinama skrivamo iza talenta i Aleksandra Boričića, tvrdi Cvetković

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije prvi put od Atlante 1996. godine ostala je bez učešća na Olimpijskim igrama.Posle 20 godina srpski odbojkaši neće otići na najveće sportsko takmičenje, a uzroke debakla u kvalifikacijama selekcije, koju je predvodio Nikola Grbić, za Kurir analizira Jovica Cvetković (59). Čovek koji je zajedno sa Zoranom Gajićem osvajao najsjajnija olimpijska, svetska i evropska odličja i stručnjak koji je napravio reprezentaciju Irana.Svetska liga kriva slika- Pravi nivo naše reprezentacije viđen je na EP i sada u kvalifikacijama. Svetska liga nam je samo zamazala oči. Bili smo neubedljivi, nesigurni, bez motivacije i sa gubitničkom atmosferom. Videlo se mnogo problema. Izgubili smo naš sistem, a sezonama unazad opstajemo zahvaljujući talentu i Boričiću. Gledao sam naše treninge pred odlazak u Berlin. Nisam siguran da smo imali veru u sebe. Poljaci su nas se plašili, nudili nam se ceo meč, a mi nismo imali atmosferu na klupi i terenu da ih dobijemo. Posle toga smo se samo predali Nemcima - naveo je Cvetković i dodao:- Nismo imali disciplinu u igri. Osnova uspeha je rad i razvoj, a mi to nismo imali godinama. Igrači u reprezentaciji stagniraju ili ostaju na istom nivou. To ranije nije bio slučaj. Po meni, to je ključ problema. Zasluženo nismo otišli na Olimpijske igre.Jovica Cvetković smatra da Nikola Grbić treba da ostane na mestu selektora Srbije.Svi odgovorni- Bilo bi neozbiljno i najlakše reći da je Nikola Grbić kriv jer to nije tačno. Svi smo krivi! On je dobar izbor, a pomoć je morao da dobije od nas iz Srbije. Plivao je sam, a to nije dobro. Nauk i pouku treba da izvučemo iz ovog neuspeha. Nije strašno. Imamo igrače i Boričića, možemo da se vratimo i mnogo da dobijemo ako budemo pametni - zaključio je on.Bogdan Sretenović, još jedan od poznatih odbojkaških srpskih trenera, takođe smatra da srpska odbojka godinama živi na lovorikama stare slave:- Siguran sam da nikome u Srbiji nije svejedno što odbojkaši neće videti Brazil i Rio de Žaneiro. Ovaj neuspeh zahteva ozbiljnu analizu. Treba biti realan i reći da u prijemu servisa nismo ni među prvih šest reprezentacija na svetu. Ili da nađemo nove igrače, ili da još više radimo.Srbija je juče pobedom nad Belgijom od 3:1 završila učešće na kvalifikacionom turniru, ali ovaj trijumf četi Nikole Grbića rezultatski ne znači ništa.

Izbor saradnikaŠTA ĆE NIKOLI ITALIJAN?Cvetković smatra da je Nikola pogrešio izborom Kamila Plačija za pomoćnika:- Nikolina greška je izbor saradnika. Ne mislim da treba da imamo Italijane u stručnom štabu. Ubeđen sam da imamo više znanja od njih, a i ko će bolje da razume mentalitet naših igrača od Srba. Tu je došlo do raskoraka između saveza i Nikole.

Kritikuje kvalifikacijeVANJA: ODLEPIO SAM, SISTEM JE KATASTROFARođeni brat Nikole Grbića, legendarni Vanja Grbić, stao je u odbranu odbojkaša, a kaže da je svemu kriv loš sistem kvalifikacija.- Momci, vama niko ne sme ništa da zameri. Dali ste koliko ste mogli. Prvi put nećemo ići na OI. Vas to boli više nego svakog. Da li sam odlepio? Jesam. Jako. Jer je sistem katastrofa. U svim drugim sportovima je pesma plasirati se. Kod nas od osam samo jedan tim ide na OI direktno. Hvala onima koji će pokazati koliki su nam prijatelji. Biće nam lakše posle kad ostanemo sa iskrenima - napisao je Vanja na Fejsbuku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track