(KURIR TV) EKSKLUZIVNO Balaševići o Megdanu: Evo kako smo organizovali svetski spektakl u Novom Sadu
Foto: Privatna Arhiva

Megdan, tamo gde mu je i mesto

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO Balaševići o Megdanu: Evo kako smo organizovali svetski spektakl u Novom Sadu

Ostali sportovi -
1 / 5 Foto: I. Knežević I D. Savić

Idejni tvorci ove manifestacije o kojoj se već danima priča u Srbiji, ali i regionu, Olivera i Aleksa Balašević otkrivaju za Kurir kako su organizovali ovako veliko takmičenje.

Ogromnu podršku oboje su imali od čuvenog kantautora Đorđa Balaševića koji je napisao himnu Megdana.

- Došli su nam borci iz 14 država, sa svih kontinenata. Drago mi je da su u Novi Sad došli Ernesto Hust i Gari Gudridž, borci uz čije sam borbe odrastao. Trenirao sam rvanje, a moj trener Aca Jovančević me je naučio mnogim stvarima koje sma primenio na turniru. Svi takmičari, sudije, treneri su zadovoljni kakvi smo bili domaćini. Publika je bila oduševljena performansom, efektima, kvalitetom borbi. Mečevi su bili korektni - rekao je Aleksa Balašević i dodao:

foto: I. Knežević i D. Savić
foto: I. Knežević i D. Savić

- Hust i Gudridž su se oduševili što je ovakav veliki MMA i K1 događaj napravljen u Novom Sadu. Na sledećem događaju trudićemo se da budemo još bolji. Hvala na pomoći gradu Novom Sadu i Ministarstvu inostranih poslova.

O budućnosti Megdana Aleksa Balašević ima sijaset novih ideja.

- Megdan ćemo praviti u Novom Sadu, Banjaluci, Sarajevu, ali i Belorusiji, Češkoj. Nastavićemo i dalje ovo priču, to je sigurno. Ovo je bitna priča za Novi Sad, srpski narod, našu diplomatiju, ali i okolne države. Dolazi nova era za MMA i K1, ali i druge borilačke veštine

Veliku podršku Aleksa je imao od majke Olivere.

- Što se tiče mog angažovanja oko Aleksine ideje u vezi sa organizacijom MMA turnira, nisam imala dilemu. Naprotiv - MMA sport sadrži i elemente boksa pored ostalih tehnika borilačkih veština i to me je vratilo u period mog odrastanja, kada su nam u Zrenjaninu sedamdesetih godina idoli bili bokseri Zvonko Vujin, Mate Parlov, Marijan Beneš. Promoteri viteštva kroz znoj i krv... Moja majka je bila veliki ljubitelj boksa i podržavajući bokserski klub Banat prala je bokserske majice nakon mečeva. Svakog ponedeljka u našoj maloj kuhinji viđala sam potopljene majice u crvenoj vodi. Za brata i mene to je bila slika snage individualizma, hrabrosti i divljenja. Borbe propisanih pravila i fer-pleja - u dahu nam je rekla Olivera, a potom nastavila:

foto: I. Knežević i D. Savić
foto: I. Knežević i D. Savić

- Prepoznala sam kod Alekse i njegove generacije da su u traganju za idolima, od igračke Action Man, pa do Big Daddy- ja (nadimak MMA borca Garija Gudridža) zaobišli serviranu proizvodnju stvarnosti medija, i u potrazi za idolima fajterske strasti s kodeksom, sve više pričali o MMA fajtingu. U pocetku nisam znala ništa osim surovosti, naizgled tuči koja liči na makljažu bez pravila. Zamolila sam ga da mi objasni kakav je to sport? Objasnio mi je da su to moderni gladijatori koji se uz određena pravila bore koristeći miks svih borilačkih veština. Da su oni zbog svoje hrabrosti, ali i nepotkupljivosti, jer je u MMA sportu gotovo nezamislivo lažirati meč, veoma cenjeni u zemljama Istoka i Zapada. Kako je kod nas percepcija javnosti prema MMA sportu jos neusaglašena, predložio mi je da se angažujem kao producent i reditelj ambijenta koji će doprineti utisku o vrednosti momaka koji se bave MMA borbama. Zato je Aleksa i nazvao turnir "Megdan, tamo gde mu je i mesto".

foto: I. Knežević i D. Savić
foto: I. Knežević i D. Savić

Tvorac himne Đorđe Balašević takođe je bio uključen u ceo projekat, ali po svojoj želji, nekako sa strane. Zašto je tako odlučio, otkriva Kuriru:

- U našoj porodici podrška je bila obično posao drugih. Sada smo svi želeli da pomognemo Aleksi. Ne želim da moje ime bude u prvom planu, jer bi to skretalo pažnju na estradu i moje koncerte. Želim da akcenat ostane na događaju koji su Aleksa i Olivera zamislili i čiju su organizaciju pomogli mnogi iz Novog Sada. Velika je stvar što smo u Srbiju doveli dva velika svetska imena iz MMA Ernesta Husta i Garija Gudridža. Neki ljudi u okolini i našem podneblju nisu imali razumevanja za to, ali se nadam da će imati više sluha za sledeći Megdan. I zato mi je drago da sam napravio neke pesme, koje će, nadam se živeti do sledećeg Megdana.

Šta Đole kaže o Topalku koji je pevao baladu i komentarima na društvenim mrežama, narodnjacima i zabavnjacima, čujte u njegovoj audio izjavi, samo na Kuriru:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track