ZAKLJUČALI SE U REDAKCIJI: Novinari Sporta u štrajku!
Foto: Stefan Jokić

Svega im preko glave

ZAKLJUČALI SE U REDAKCIJI: Novinari Sporta u štrajku!

Ostali sportovi -

Novinari u sportskom dnevnom listu "Sport" stupili su danas u štrajk nakon sto je dvoje njihovih kolega dobilo otkaze.

Otkaze su dobili Željko Vujičić i jedna od najcenjenijih košarkaških novinarki Rada Nikolić.

Prethodno su zaposleni razgovarali sa predstavnicima uprave zbog višemesečnog kašnjenja plata posle čega je dvoje kolege dobilo otkaze.

Ostali novinari su se solidarisali s njima i zatvorili su se u prostorije redakcije.

Nikolićeva je rekla Beti da je uprava angažovala "štrajkbrehere" i da su prelomili nekoliko strana da bi list mogao sutra da izadje.

Zaposleni su saopštili da je vlasnik lista Saša Mirković, od kada je kupio "Sport" oktobra prošle godine, poslovao nezakonito i da nije isplaćivao plate i ispunjavao druge obaveze.

Saopštili su i da nisu krivi za ovakvo stanje i da će ostati u redakciji do daljeg.

Saopštenje redakcije "Sporta" prenosimo u celosti:

"Ukoliko vidite na kioscima 21033. broj „Sporta” (za subotu 30.jul 2016.), znajte da to nije novina, koju je proizvela legitimna redakcija „Sporta”

Nažalost, ono što se naslućivalo mesecima, tačnije od 1. oktobra 2015. godine, kada je Kompanija „Novosti” prodala DSL „Sport”, firmi „Beoton” iz Bora, danas se obistinilo: najstariji dnevni sportski list na Balkanu posle 71 godine časnog bitisanja u subotu ne izlazi!

Želimo da obavestimo javnost da to ne znači da je čuveni sportski list ugašen! Naprotiv, mi zaposleni u „Sportu” smatramo da su činom, koji je prelio čašu prepunu žuči, dični gazda novine Saša Mirković i njegova malobrojna prevarantska klika, ustvari, potpisali sebu presudu.

Naša prva poruka je da: NE DAMO NAŠ “SPORT”!

Saša Mirković je pokrenuo završni čin rabote zvane gašenje najstarijeg sportskog lista u ovom delu Evrope i najstarijeg dnevnog lista u Srbiji, posle “Politike”. Juče, kasno popodne, dvoje naših kolega, Rada Nikolić i Željko Vujičić dobili su rešenja o prestanku radnog odnosa.

Zašto? Odgovor na časno, ljudsko i profesionalno pitanje zna samo taj čovek koji je, vođen nečasnim namerama, preuzeo „Sport” od Kompanije Novosti 1. oktobra 2015.

Namere i ponašanje kakve se kose sa poštenim poimanjem života i struke, Mirković je pokazao gotovo od prvog dana. Pokušao je da prevari zaposlene takozvanim aneksom ugovora po kojem svaki zaposleni prihvata na primanja manja za 20 odsto.

Srećom, na vreme smo prozreli prevaru i uspeli da se zaštitimo. Uzgred, u ugovoru o kupoprodaji „Sporta”, jasno stoji stavka da firma Beoton R d.o.o. preuzima zaposlene u “Sportu” pod POTPUNO ISTIM USLOVIMA KAKVE SU IMALI U KOMPANIJI NOVOSTI.

Nažalost, od primanja nismo videli mnogo, a i kad jesmo to je bilo zaslugom Inspekcije rada, koja nam je i dalja jedina nada da možemo da dobijemo zarađeno. U ovom trenutku, 29. jula 2016, duguje nam se plata za april i sve naredne.

Nadoknadu za prevoz nismo dobili od januara. Mnogi među nama, a nema nas mnogo, ne mogu mesecima da overe zdravstvene knjižice za sebe i decu, jer Mirkovićeva firma ne uplaćuje osiguranje.

Kao kruna svega, usledila su rešenja, pod obrazloženjem da zaposleni nisu izvršili obaveze iz aneksa ugovora.Reč je o papiru koji nam je podmetnut i na kojem piše da je svaki zaposleni dužan da, svakog dana, na portal „Sporta”, plasira po 20 vesti. Papir trpi sve, pa i elementarno nepoznavanje novinarskog zanata.

Ali, papiri koje je dobilo dvoje naših kolega, a koji čekaju sve nas, prevršili su meru. Putem glasnogovornika, izvesnog Kovanovića, Mirković pokušava da ubedi javnost da je redakcija kriva za neizlazak štampanog izdanja „Sporta”.

Reč je o bestidnoj laži. Istina je na drugom mestu. Mirković je kupio “Sport” da bi ga ugasio.

Zaposleni u DSL Sport: Zoran Ivković, Mirko Marković, Željko Vujičić, Branko Sekulović, Dragan Simić, Jovan Jovanović, Srđan Pestorić, Srđan Stamenković, Boško Živančević, Rada Nikolić, Valentina Spasojević, Vuk Žarić, Dragan Rajković, Bojana Grandić, Dragan Radović, Nenad Bekan i Vesna Đerković".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track