PASPALJ ZABRINUT: Sile osovine izašle iz tradicionalnih osnova koje nalaže OKS
Foto: Nebojša Mandić

Otvoreno o predsedničkim izborima

PASPALJ ZABRINUT: Sile osovine izašle iz tradicionalnih osnova koje nalaže OKS

Ostali sportovi -

Potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Paspalj nije bio raspoložen onoliko koliko bi trebalo da bude na proslavi rođendana OKS.

Ipak, na konstataciju da on i saradnici dobro izgledaju imajući u vidu da je OKS napunio 107 godina, dobili smo i jedan osmeh u pratnji odgovora.

"Radili smo na sebi, pa imajući u vidu broj godina dobro izgledamo", kaže Paspalj.

Razlog njegovog slabijeg raspoloženja leži u činjenici da OKS i šest meseci nakon Igara u Riju nema predsednika, odnosno da Vlade Divac nije dobio naslednika iako je u decembru izbor Ivana Todorova već bio gotova stvar.

"Sačekaće se još malo s tim. Generalno, da smo se mi pitali imali bismo predsednika u decembru. A onda su sile osovine odlučile da izađu iz tradicionalnih osnova koje nam nalaže matična kuća".

Kao potpredsednik OKS ne može da kaže sve što mu "leži na srcu", ali kao nekadašnji košarkaš Žarko Paspalj, može.

"Jako je teška situacija kada ono što emotivno osećaš, nije najbolje da kažeš. Štiteći kuću u kojoj smo bili osam godina, najveću sportsku organizaciju u ovoj zemlji pokušavaš da budeš negde u sredini. Jedno je ono što bih rekao kao potpredsednik Olimpijskog komiteta, a drugo ono što bih rekao kao Žarko Paspalj - da je ovo najveća sramota srpskog sporta koja se desila u poslednjih deset godina. Tipičan primer da je sve moguće i da apsolutno nikakve vrednosti ne postoje, a posebno ove koje smo imali u poslednjih osam godina. Da ne ispadne da omalovažam prethodnike koji su isto odradili fantastičan posao. Gledajući šta se dešava poslednjih nekoliko meseci, ovo je presedan bez presedana i ja se bojim da ovo neće izaći na dobro!"

Paspalj dobro zna kako izgleda pobeda, ali i kako boli poraz. U priči oko predsednika ne oseća se tako.

"Ne može da bude ni lični ni poraz organizacije. U celoj ovoj priči mi smo se držali onoga što je Vlade zahtevao od prvog dana kada smo došli. Strogo sportska priča, da napravimo neke stvari koje će unaprediti i poboljšati odnos prema sportistima. Mi smo se osam godina praktično bavili samo sportom. A u ovoj zemlji samo se nečim baviti je jako teško. Ko god da dođe, a nije problem da dođe bilo ko, samo ne na ovakav način, ima postavljene dobre standarde. Ovo nema veze sa sportom, jednostavno prevazilazi sve što smo radili prethodnih osam godina."

Paspalj je za kraj izrazio nadu da će sve proći bez kazni za naš sport, ali i istakao da se ne oseća dobro jer je ukaljano sve ono što je tim na čelu sa Divcem uradio u poslednjih osam godina.

"Nema reakcije iz MOK. Zasad se ne mešaju, čekaju da vide šta se dešava. Ne želim ni da mislim na posledice, iako se ne bih iznenadio da ih bude. Dovoljna je šteta što se pominje ono što se ovde dešava i to bi bila velika sramota za sve ono što je Vlade uradio, a mislim da je napravio fantastičan posao!"

Pogledajte bonus video

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track