RUSKI HAKERI: Dopingovano 11 osvajača medalja sa OI, među njima Petra Kvitova, Vigins, Frum, Harting
Foto: Fonet/AP

Drugi upad hakera

RUSKI HAKERI: Dopingovano 11 osvajača medalja sa OI, među njima Petra Kvitova, Vigins, Frum, Harting

Ostali sportovi -

Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila je da je grupa ruskih hakera objavila još jednu seriju poverljivih podataka o sportistima iz njene baze.

"Veoma smo svesni da je ovo krivično delo jer su bezobzirno izloženi lični podaci sportista i to će za njih biti veoma stresno. Ovo je odmazda protiv agencije i globalna borba protiv antidoping sistema", naveo je generalni direktor WADA Olivije Nigli.

Hakeri iz Rusije koji su provalili u tajne dokumente Svetske antidoping agencije (WADA) objavili su imena još nekoliko sportista koji su koristili doping uz dopuštenje te organizacije.

Na toj listi su britanski biciklisti Bredli Vigins i Kris Frum, češka teniserka Petra Kvitova, Amerikanka Betani Matek-Sands i drugi poznati sportisti. Među njima je i 11 osvajača medalja s olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, kao i nemački bacač diska Robert Harting, britanska golf igračica Čarli Hal, britanska igračica ragbija Heder Fišer i britanski veslač Sem Tauzend.

Svi oni su kao i Serena i Venus Viliams te gimnastičarka Simon Bejls nedozvoljena sredstva, uz dopuštenje WADA-e, koristili u medicinske svrhe, a ti su dokumenti kasnije dobili tajni status.

Prema nekim izvorima, ruski hakeri iz grupe "Fancy Bears" imaju podatke o ukupno 29 sportaša koji su koristili doping uz dopuštenje WADA-e.

Prema navodima WADA, dogodio se sličan napad kao u utorak i da je hakerska grupa "Fancy Bear" objavila poverljive podatke 25 sportista iz osam zemalja.

Među objavljenim dosijeima je 10 iz SAD, po pet iz Nemačke i Velike Britanije i po jedan iz Češke, Danske, Poljske, Rumunije i Rusije. WADA ipak nije otkrila o kojim sportistima je reč.

U utorak su objavljeni nalazi, između ostalih, olimpijske šampionke u gimnastici Simon Bajls i teniskih šampionki Serene i Venus Vilijams, kao i mnogih drugih američkih sportista.

Kako je preneo Sputnjik, ta hakerska grupa navela da je doskorašnjoj prvoj teniserki sveta Sereni Vilijams dozvoljeno da, između ostalih, koristi supstance oksikodon i hidromorfon 2010, 2014. i 2015. godine.

Njenoj starijoj sestri Venus Vilijams dozvoljeno je da, između ostalog koristi prenizon i prednizolon 2010, 2011, 2012. i 2013. godine.

U dokumentima se ne navodi dijagnoza sportista koja je navela WADA da im dopusti da koriste zabranjene supstance.

Ta hakerska grupa navela je i da je američka gimnastičarka Simon Bajls, koja je osvojila četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pala na doping testu u avgustu, ali da zbog toga nije suspendovana.

Takođe, navodi se i da je njoj bilo dozvoljeno da 2013. i 2014. godine uzima određene zabranjene supstance.

SAD: Betani Matek-Sends, Britni Griner, Konger Džon, Dagmara Voznijak, Dina Prajs, Kejtlin Bejker, Mekvin Beron, Sem Dorman, Tervel Ivajlov Dlagnev;

V. Britanija: Bredli Vigins, Čarli Hal, Kriftofer Frum, Heder Fišer, Sem Taunzend;

Nemačka: Robert Harting, Franciska Henke, Kristina Obergfol, Kristijan von Len, Kristijan Rajhert;

Danska: Blum Pernil;

Rusija: Miša Alojan;

Poljska: Madaj Natalija;

Češka: Petra Kvitova;

Rumunija: Roksana Kogianu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track