SIMULTANKA: Najmlađi šahovski talenti "namučili" velemajstore!
Foto: Kurir

Divna sportska priredba na tri lokacije u Beogradu

SIMULTANKA: Najmlađi šahovski talenti "namučili" velemajstore!

Ostali sportovi -
Na Kalemegdanu su se najmlađima suprostavili velemajstor Boško Abramović i intermajstori Slobodan Mirković, Aleksandar Danilović, Radovan Govedarica i Srđan Cvetković

BEOGRAD - Najmlađi šahovski talenti iz Beograda u nedelju su propisno "namučili" neke od renomiranih srpskih velemajstora i intermajstora!

U divnoj sportskoj priredbi - tri simultanke na otvorenom u centru srpske prestonice - nekoliko stotina osnovaca, članova šahovskih klubova, imali su prilike da odigraju partiju šaha sa nekim od najistaknutijim srpskim majstorima ove drevne igre.

Simultanke su održane na Kalemegdanu, Tašmajdanu i Trgu Nikole Pašića.

Na Kalemegdanu su se najmlađima suprostavili velemajstor Boško Abramović i intermajstori Slobodan Mirković, Aleksandar Danilović, Radovan Govedarica i Srđan Cvetković.

Na preko 120 tabli u srcu Kalemegdana, najmlađi članovi šahovskih klubova dostojno su se nosili sa iskusnim šahistima. U pravoj fer borbi, gde nije bilo "puštanja", niko od osnovaca ipak nije uspeo da pobedi.

Za mnoge od njih ovo je bilo jedno divno iskustvo i velika čast.

- Bilo mi je mnogo lepo! Igrao sam sa intermajstorom Slobodanom Mirkovićem i dobro sam se borio. Pokušao sam da ga pobedim ali je on mnogo jak! Ostao sam bez topa i lovca pa sam izgubio u 45 potezu. Ipak, zadovoljan sam što učestvovao na ovoj simultanki - preneo je svoje utiske Milutin Pašić (8), član šahovskog kluba "Delfin" i učenik osnovne škole "Jovan Popović" iz Beograda.

Ovu sportsku manifestaciju organizovao je Šahovski savez Beograda, pod pokrovitelstvom Skupštine Grada.

Učestvovala i Alisa Marić

Među velemajstorima bila je i Alisa Marić, jedna od naših najboljih igračica svih vremena, koja je odmerila snage i sa mladim šahistima iz Republike Srpske i Hrvatske.

Naime, gosti Šahovskog saveza Beograda i opštine Stari grad, u okviru akcije Balkanska druženja, bili su i mališani iz Banjaluke, Teslića, Vukovara...
„Simultanka na otvorenom“ i ovoga puta privukla je veliko interesovanje Beograđana, ali i stranaca čime se ova manifestacija pokazala ne samo kao šahovska, već i kao turistička atrakcija grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track