ŠOK U SUDNICI: Oskar Pistorijus osuđen na samo šest godina zatvora zbog ubistva devojke
Foto: AP

Konačna presuda

ŠOK U SUDNICI: Oskar Pistorijus osuđen na samo šest godina zatvora zbog ubistva devojke

Ostali sportovi -

Slavni južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus osuđen je na zatvorsku kaznu od šest godina zbog ubistva devojke Rive Stenkamp.

Pistorijus je dobio manju kaznu od predviđene minimalne kazne u Južnoj Africi od 15 godina za ubistvo. Po izricanju presude, pojedini članovi porodice ubijene Rive Stenkamp su izrazili šok i ogorčenje zbog tako male kazne.Pistorijus je u februaru 2013. godine u svojoj kući ubio devojku Rivu Stenkamp. On je ubio Rivu vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

Na suđenju se branio pričom kako je mislio da puca u provalnika, a u oktobru 2014. godine osuđen je za ubistvo iz nehata. Dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud Južne Afrike preinačio tu presudu i osudio ga za ubistvo.Ustavni sud odbacio je žalbu paraolimpijca na presudu za ubistvo. Šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama pušten je krajem oktobra u kućni pritvor, posle godinu dana u zatvoru.Sudija Tokozile Masipa je u obrazloženju presude istakla da Pistorijus nije osuđen na 15 godina zatvorske kazne, jer je odbrana uspela da dokaže neke njegove tvrdnje, kao i da je tokom rehabilitacije popravio svoje ponašanje.Pistorijus je odmah po izricanju presude poslat na izdržavanje zatvorske kazne.

Pistorijus se neće žaliti na zatvorsku kaznuOskar Pistorijus neće se žaliti na šestogodišnju zatvorsku kaznu, koju je dobio za ubistvo devojke Rive Stenkamp, rekao je jedan od njegovih advokata Endru Foset."Poštujemo odluku sudije i nećemo se žaliti. Oskar će služiti kaznu...", rekao je Foset novinarima po izlasku iz suda u Pretoriji.Pistorijus je po izricanju presude odveden u zatvor.Pre nego što se steknu uslovi za uslovnu slobodu Pistorijus će morati da odsluži između polovine i dve trećine kazne.

Otac Rive Stenkamp: Bolje da ne kažem kako se osećam

Roditelji Rive Stenkamp nisu želeli da komentarišu odluku suda o šestogodišnjoj kazni zatvora za Oskara Pistorijusa za ubistvo njihove ćerke. Upitan kako se oseća, Rivin otac Beri Stenkamp rekao je: "Ne bih želeo da kažem".Rivinoj majci Džun upućeno je isto pitanje, ali ona je bila uznemirena i otišla je. "Nadam se da se više nikada neću vratiti ovde", rekao je Beri Stenkamp.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track