STIŽE GALINA ČISTJAKOVA: Aktuelna svetska rekorderka u skoku u dalj dolazi na 30. Beogradski maraton
Foto: Promo Beogradski Maraton

Ponovo u Beogradu

STIŽE GALINA ČISTJAKOVA: Aktuelna svetska rekorderka u skoku u dalj dolazi na 30. Beogradski maraton

Ostali sportovi -

Galina Čistjakova, svetska rekorderka u skoku u dalj dolazi kao bivša promoterka Beogradskog maratona u sklopu projekta „Legende ponovo u Beogradu“*

„Izuzetno sam srećna što ću ponovo biti u Beogradu i na Beogradskom maratonu. Znam da se priprema jubilarni Beogradski maraton i znam da je to izuzetno značajno za organizatore i za grad Beograd. Radujem se što ću ovom prilikom videti i atletske kolege, takođe bivše promotere Beogradskog maratona, koje sam širom sveta sretala tokom atletske karijere, a dugo ih nisam videla. Takođe se radujem ponovnom boravku u Beogradu i susretu sa prijateljima i ljudima koje sam upoznala tokom svoje prethodne posete. Verujem da ću imati priliku da se ponovo družim i sa najmlađima kao tokom prethodnog boravka i nadam se da ću na takav način ponovo biti u prilici da deo svog sportskog iskustva prenesem na predstavnike generacije koja dolazi.“ - izjavila je Čistjakova povodom dolaska u Beograd.

Galina Čistjakova je svetska rekorderka u skoku u dalj sa rezultatom od 7.52m iz 1988. godine i jedina je žena u istoriji atletike koja je obarala svetske rekorde u skoku u dalj (dva puta) i u troskoku (jednom).

Čistjakova je imala izuzetno uspešnu atletsku karijeru u ove dve discipline, što je velika retkost. Galina je, čak, na jednom istom takmičenju, na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu 1990. godine osvojila zlatne medalje u obe discipline - što je neponovljiv uspeh.

Galina u Beograd dolazi sa suprugom Aleksandrom Beskrovnim sa kojim živi u Bratislavi i koji joj je bio i dugogodišnji trener. Interesantno je da je Beskrovni svojevremeno bio jedan od najboljih svetskih skakača u dalj i u troskoku - baš kao i Galina, sa ličnim rekordima od 8,28 m u skoku u dalj i 17,53 m u troskoku. Sada su oboje treneri u lokalnom atletskom klubu u Bratislavi.

Galina Čistjakova bila je promoter Beogradskog maratona 2015. godine.

*Projekat „Legende ponovo u Beogradu“ je jedinstven poduhvat u svetu - da se na jednom mestu, u jednom povodu, tokom održavanja 30. Beogradskog maratona 2017, okupe svetske sportske veličine različitih generacija koje su obeležile ne samo atletski sport, već su sinonim za najveće uspehe u istoriji sporta. U pitanju su atletičari koji su već bili promoteri Beogradskog maratona u prethodnim decenijama, a tokom svojih sportskih karijera pisali su najznačajnije stranice sportskih dešavanja i pomerali granice ljudskih dostignuća.

30. Beogradski maraton će se održati 22.04.2017.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track