(VIDEO, FOTO) SRBIJA SVETSKI ŠAMPION: Delfini u istorijskom finalu udavili hrvatske barakude 11:4
Foto: Reuters

Cunami u bazenu

(VIDEO, FOTO) SRBIJA SVETSKI ŠAMPION: Delfini u istorijskom finalu udavili hrvatske barakude 11:4

Ostali sportovi -
Obe ekipe su do sada po jednom osvajale zlato na Svetskim prvenstvima
1 / 7 Foto: Reuters

Vaterpolo reprezentacija Srbija novi je svetski šampion! Delfini su u finalu Svetskog prvenstva održanog u ruskom Kazanju održali čas vaterpola i prosto udavili Hrvatsku rezultatom 11:4 (2:2, 3:0, 2:2, 4:0). Ovo je drugo zlato sa planetarnog takmičenja u istoriji srpskog vaterpola.

http://www.youtube.com/watch?v=wtHig5X0W0g
Srbija, vaterpolo, Foto: Reuters
Srbija, vaterpolo, Foto: Reuters

Ekipa Dejana Savića večeras je u potpunosti nadigrala olimpijskog šampiona, koji je samo do polovine prve deonice pružio jak otpor, i još jednom pokazala da se u Srbiji igra najbolji vaterpolo na planeti.

Najefikasniji na meču bio je Andrija Prlainović sa tri gola, dva je dao Miloš Chuk, dok je za selekciju Hrvatske dva pogotka dao Sandro Sukno. Vaterpolisti Hrvatske bolje su otvorili meč i iz dva napada iskoristili igrača više, zbog isključenja, preko Paula Obradovića i Antonija Petrovića poveli sa 2:0.

Nije mnogo vremena trebalo igračima Srbije da se "probude" i odgovore, pošto su izjednačili golovima Andrije Prlainovića i Dušana Mandića. Savićev tim je već u finišu prve deonice mogao da preokrene, ali je prečka zaustavila šut Prlainovića.

Srbija, vaterpolo, Foto: Reuters
Srbija, vaterpolo, Foto: Reuters

U nastavku razigrao se Prlainović i posle snažnog udarca doneo prvo vođstvo Srbiji početkom drugog dela igre - 3:2.

Srpski "Delfini" nisu želeli da se zaustave, a u strelce se još upisuju Miloš Chuk i Filip Filipović za seriju 5:0.

Odbrana Srbije na čelu sa golmanom Branislavom Mitrovićem delovala je čvrsto i kompaktno, a u nekoliko navrata su igrači Hrvatske pogađali okvir gola. Nakon toga uvukla se nervoza u redove Hrvatske, nisu imali pravu ideju u napadu, a Stefan Mitrović je doneo Srbiji "+4".

Vaterpolo, Srbija, Foto: Printskrin
Vaterpolo, Srbija, Foto: Printskrin

Najbolji hrvatski vaterpolista Sandro Sukno je koliko-toliko održavao egal u meču, postigao je dva gola, ali se Ćuk ponovo upisao u strelce za "mirnih" plus tri uoči poslednjih osam minuta.

U poslednjoj četvrtini vaterpolisti Srbije dotukli su rivala i povećavali prednost, ponovo je Prlainović bio sjajan, a konačan rezultat postavio je Nikola Jakšić.

Prlainović MVP prvenstva sveta, Mitrović najbolji golman

Vaterpolista Srbije Andrija Prlainović proglašen je za najboljeg igrača na Svetskom prvenstvu u Kazanju, dok je najbolji golman Branislav Mitrović. Svetska plivačka federacija (FINA) MVP nagradu dodelila je Prlainoviću, trostrukom strelcu u finalu protiv Hrvatske. Vaterpolisti Srbije osvojili su petu titulu prvaka sveta pošto su večeras u finalu pobedili selekciju Hrvatske sa 11:4.

http://www.youtube.com/watch?v=D2b5nQHodCs

Ostanite uz Kurir sport koji ima specijalnog izveštača na licu mesta u Kazanju.

Kazanj, Foto: Kurir sport
Kazanj, Foto: Kurir sport

Izabranici selektora Dejana Savića bili su maksimalni u dosadašnjem delu šampionata. U grupi su savladani Crna Gora (11:8), Japan (19:9) i Australija (10:9), zatim je u četvrtfinalu pala i Amerika (12:7), da bi vaterpolom sa druge planete Srbija prosto pregazila Italiju u polufinalu 10:6.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvatska je startovala pobedom nad Kanadom 12:7, usledili su trijumfi nad Brazilom 10:9 i Kinom 17:1. Hrvatska je kao prvoplasirana obezbedila direktan plasman u četvrtfinale, gde je bila prilično ubedljiva protiv Crne Gore 10:4. Mnogo više muka imala je u polufinalu, gde je posle 10:10 savladala Grčku posle peteraca 5:3.

Obe ekipe su već obezbedile plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro 2016. godine. Srbija je to učinila trijumfom u Svetskoj ligi, dok je Hrvatska to učinila ulaskom u finale Svetskog prvenstva.

Vaterpolo, Kazanj, Foto: Kurir sport
Vaterpolo, Kazanj, Foto: Kurir sport

SRBIJA - HRVATSKA 11:4 (2:2, 3:0, 2:2, 4:0)Sudije: Boris Margeta (Slovenija), Georgios Stavridis (Grčka)SRBIJA: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović. Selektor: Dejan Savić. HRVATSKA: Josip Pavić, Damir Burić, Antonio Petković, Luka Lončar, Maro Joković, Luka Bukić, Petar Muslim, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Fran Paškvalin, Anđelo Setka, Paulo Obradović, Marko Bijač. Selektor: Ivica Tucak.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Srbija vodi u finalima protiv Hrvatske sa 3:0Srbija i Hrvatska su do sada tri puta igrali finalne utakmice i sva tri puta je Srbija izašla kao pobednik. Jedan od tih duela bilo je čuveno finale u Kranju, kada su hrvatski navijači izazvali teške nerede pošto nisu mogli da istrpe poraz. Poslednji od tri duela odigran je pre samo nekoliko nedelja u finalu Svetske lige.

Kragujevčani finale gledaju na trguVaterpolo klub Radnički organizovao je za Kragujevčane gledanje finalne utakmice na velikom video bimu na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije. VK Radnički je tim povodom pozvao sve sugrađane da dođu na trg i podrže "Delfine".

Ratko Rudić: Srbija i Hrvatska zasluženo u finaluProslavljeni vaterpolo stručnjak Ratko Rudić već je zauzeo svoju poziciju na tribini Kazan Arene odakle će posmatrati finale Svetskog prvenstva. Iskusni trener, selektor Brazila, očekuje spektakl od 21.00, kada će početi meč Srbija - Hrvatska.- Srbija i Hrvatska su zasluženo u finalu. To su sve selekcije koje su najviše pokazale na šampionatu. Biće uzbudljiv meč. Nijanse će odlučivati. U današnjem vaterpolu jako je bitna odbrana, pa ko se bude bolje snašao pred svojim golom, pobediće. Na pitanje za koga će navijati, rođeni Beograđnin se nije dvoumio.- Za Hrvatsku - kratko je uz osmeh odgovorio Rudić, koji je, između ostalog, izrazio zadovoljstvo svojim trenutnim poslom n klupi Brazila.- Super je. Sve smo bolji i bolji. Čekam Sora da nam se pridruži, pa ćemo biti još jači.

Ministri Udovičić, Vulin i Gašić u Kazanju, Foto: Kurir sport
Ministri Udovičić, Vulin i Gašić u Kazanju, Foto: Kurir sport

TOK MEČA

4. ČETVRINA

11:4 - Nikola Jakšić! Najmlađi Nikola Jakšić stavlja tačku na I! Srbija je svetski prvak!10:4 - Milan Aleksić! Srbi su deklasirali Hrvate!9:4 - Andrija Prlainović! Njegov treći pogodak! Kakav vaterpolo igra Srbija!8:4 - Duško Pijetlović! Sjajana kombinacija srpskih vaterpolista i gol srpskog centra!

http://www.youtube.com/watch?v=atpXAkKAEVs

3. ČETVRTINA

7:4 - Sandro Sukno! Drugi gol hrvatskog reprezentativca, iskoristio je igrača više!7:3 - Miloš Ćuk! Novi pogodak za Srbiju!6:3 - Sandro Sukno! Prekida seriju Srbije Sukno!6:2 - Stefan Mitrović! Solo akcija Mitrovića, Pavić je savladan!

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

2. ČETVRTINA

5:2 - Filip Filipović! Sevnula je levica i pogodila! Serija Srbije i dalje traje! Do kraja četvrtine ostalo je 24 sekunde.4:2 - Miloš Ćuk! Sjajna serija Srbije, četvrti uzastopni pogodak, a selektor Hrvatske Ivica Tucak prinuđen je da zove tajm-aut.3:2 - Andrija Prlainović! Drugi njegov pogodak! Šampionska igra srpskog vaterpoliste. Nešto više od četiri minuta do kraja druge četvrtine.

1. ČETVRTINA

2:2 - Dušan Mandić! Sjajni bek Srbije postiže izjednačujući pogodak.1:2 - Andrija Prlainović! Srbija je brzo realizovala igrača više i smanjila rezultat! Do kraja prve četvrtine ostalo je 2:11.0:2 - Antonio Perković! Hrvatska je ponovo iskoristila igrača više. Nervozan početak Srbije!0:1 - Paulo Obradović! Hrvatska je iskoristila igrača više i postigla prvi gol u finalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track