Vanja Udovičić: Tražim osam medalja u Bakuu!
Foto: OKS

Intervju

Vanja Udovičić: Tražim osam medalja u Bakuu!

Ostali sportovi -
Ministar omladine i sporta pozdravio srpske učesnike na Evropskim igrama u Bakuu i prisetio se dana kada je i sam proživljavao slične trenutke u sportskoj karijeri

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je srpske sportiste koji učestvuju na Evropskim igrama u Bakuu. Boravak u olimpijskom selu probudio je neke stare uspomene iz vremena kada je i sam bio reprezentativac.

- Iskreno da vam kažem, više mi uspomene budi ovo ovde, nego što je to bio slučaj na Olimpijskim igrama u Sočiju. Tamo nisam mogao da doživim u pravoj meri zimske olimpijske igre, ali lepo je podsetiti se uspomena koje svakom sportisti ostaju do kraja života. Uvek su to lepe uspomene i takve će i da ostanu - rekao je ministar za Kurir.

Da li ste imali neki savet za naše mlade sportiste ovde u Bakuu?

- Kad dođete ovde više nema potrebe za savetima. Ono što je ovde drugačije u odnosu na sva ostala takmičenja je što su ovo prve Evropske olimpijske igre injih će se svako uvek sećati. Ne samo svojih prvih, nego generalno prvih igara. Svi ovi momci i devojke će biti upisani u istoriju, napravili rezultat ili ne. Za njih ovo ima posebnu emociju i težinu, pogotovo za one koji su dosad učestvovali na više olimpijskih igara i znaju koji im je značaj. Mislim da bi oni trebalo da daju savet onima koji su prvi put na takvom događaju.

Koliko ste tražili medalja? I od koga?

- Osam! Ne pravim razliku ko će ih osvojiti. Favoriti u sportu ne postoje. To što kao ministar tražim osam medalja, mislim da je s jedne strane ambicija svakog pojedinca u Srbiji, a s druge motiv za svakog sportistu.

Na koga vi tipujete?

- Ne možze se tipovati nikada. Postoje favoriti i srpski sportisti koji su navikli da nas uveseljavaju, ali sport je takav da pobedu i poraz morate istog dana zaboraviti i okrenuti se novim izazovima. Očekivati ili tražiti od nekoga nešto, nabijati određeni pritisak nekome, mislim da je nezahvalno od koga god da dolazi.

Ovo je najmlađima ogromno iskustvo

Vanja Udovičić istakao je da Igre u Bakuu najveći značaj imaju za najmlađe učesnike.

- Veliki uspeh je brojnost srpske delegacije u Bakuu, a mislim da je uspeh i što će mnogi juniori imati mogućnost da se upoznju sa pravilima Olimpijskih igara, što će osetiti atmosferu i da će kada dođu na Letnje olimpijske igre moći da prevaziđu ono što čeka svakog početnika.

Sastanci, pa onda navijanje

- U planu je da budem na događajima, ali će raspored ministarske konerencije diktirati. Ovde sam dva dana na multilaternim i bilateralnim ministartskim sastancima, velika konferencija... Mislim da za Srbiju ima veliki značaj što ćemo na jednom mestu moći da razgovaramo sa mnogo ministara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track