(VIDEO) DVE GODINE BORBE ZA ŽIVOT: Na današnji dan nastradao je Mihael Šumaher
Foto: Profimedia

Sudbina

(VIDEO) DVE GODINE BORBE ZA ŽIVOT: Na današnji dan nastradao je Mihael Šumaher

Ostali sportovi -
Sedmostruki svetski šampion Formule jedan Mihael Šumaher povredio se na današnji dan pre dve godine na skijanju u francuskom Meribelu pošto je prilikom pada udario glavom u stenu.

Šumaher (46) je helikopterom prevezen u bolnicu u Mutijeu. On je doživeo povrede glave, ali je imao kacigu na glavi, koja mu je spasila život.

Devesdeset i pet dana kasnije Nemac se probudio iz kome, a danas živi uz celodnevnu lekarsku negu, povremeno potpuno svestan okoline.

Karijeru u Formuli 1 započeo je 1991. godine vozeći za ekipu Džordan. U trci za Veliku Nagradu Belgije osvojio je sedmu startnu poziciju. Iste godine postigao je dogovor sa Flaviom Brijatorem i u sezoni 1992 — 1993. prešao je u tim Benetona.

Sezonu je završio na 3. mestu, sa osvojenih 53 boda. Prva titula svetskog prvaka u sezoni 1994. sa 8 pobeda i 92 osvojena boda osvajio je sa ekipom Beneton-Ford. Godine 1996. prešao je u tim Ferarija. Od tada ne tako konkurentne ekipe napravio je svetskog prvaka i zajedno sa njom osvojio 5 uzastopnih svetskih šampionskih titula.

Ovim podvigom ušao je u istoriju moto sporta kao jedini vozač sa osvojenih 7 šampionskih titula u najprestižnijoj kategoriji motor sporta.

Posle Velike nagrade Italije 2006., 10. septembra, povukao se iz Formule 1. Ipak, vratio se 2010. kao vozač ekipe Mercedes gran pri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track