(VIDEO, FOTO) JUGOSLOVENSKI ČAK NORIS: Svi su hteli da budu kao on
Foto: Petarcelik.com

Njegovo prezime je sve govorilo

(VIDEO, FOTO) JUGOSLOVENSKI ČAK NORIS: Svi su hteli da budu kao on

Ostali sportovi -

On je višestruki Mister Srbije i Jugoslavije, trostruki evropski i desetostruki svetski prvak u bodi bildingu

1 / 2 Foto: Petarcelik.com

Petar Čelik (65) je višestruki Mister Srbije i Jugoslavije, trostruki evropski i desetostruki svetski prvak u bodi bildingu, nosilac mnogobrojnih titula i priznanja u zemlji i inostranstvu. Rođen je 25.12.1949. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu završio je u Bačkoj Palanci. Zvanje profesora bodi bildinga stiče u Beogradu 1998. godine, nakon što je na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu dve godine ranije stekao zvanje višeg trenera.

O počecima bodi bildinga u Jugoslaviji i svojoj karijeri Petar kaže: “Kada sam se kao maturant gimnazije,1968. godine, prijavio na (prvi) Izbor atlete Jugoslavije, već sam imao trogodišnji staž u vežbanju sa težinskim opterećenjem. Tada sam već mogao ležeći na klupi da podignem 125 kg i da radim čučnjeve sa tegom na ramenima teškim 140 kg. Mislim da je svima jasno da u ono vreme nije bilo ni govora o nekim dopinzima ili korišćenju nedozvoljenih stimulativnih sredstava. U to vreme sam imao telesnu težinu od 76 kg, pri visini od 175 cm.

To je bilo moje prvo učešće na takmičenju te vrste i to odmah na najvišem rangu. Ovo ne pominjem kao nešto veoma bitno, već radi toga što sam želeo istaći da se moje bavljenje ovim sportom poklapa sa njegovim počecima u tadašnjoj Jugoslaviji. To znači da sam događaje, pa time i istoriju bodi bildinga na ovim prostorima pamtio iz života i iz prakse. Prisustvovao sam mnogim takmičenjima na kojima nisam bio učesnik. Sarađivao sam sa mnogo onih, koji su kasnije postali veoma uspešni atlete: Novica Pauljičić, Fikret Hodžić. Rasim Sarić, Miloš Šarčev, Žigović Agošton, Bodza Karolj, Juzbašić Ljubiša, Miodrag Prljević, Boban Janjušević, Dragan Miljković, Časar Arpad, Saša Zlatarev, Nikica Lazić, Jovo Stanišić, Milan Marinković, Nenad Platner, Slobodan Blagojević, Irena Čelik, Dragica Čelik, Anita Ivanković, Erika Horvat, Ksenija Dunđerski, Milka Sudarević, Biserka Šipka, Iboja Žigović…”

Petar Čelik je 1968. godine završio gimnaziju, a istovremeno i muzičku školu, nakon čega se opredelio za bavljenje bodi bildingom. Već pre toga se bavio klasičnim dizanjem tegova i u olimpijskom triatlonu je bio juniorski prvak Srbije i Vojvodine. Sa nedovršenih 18 godina starosti se uputio u Zapadnu Nemačku, prvo kao praktikant u Glavnoj laboratoriji fabrike lekova “Bajer” u Leverkuzenu, a zatim kao novinar – saradnik u redakciji časopisa “Athetik Sport žurnal” u Esenu.

Godine 1971. se vratio u Ljubljanu gde je upisao Farmaceutski fakultet, koji je sa žaljenjem morao napustiti, jer nije mogao da dobije stipendiju. Iste godine je u Ljubljani Petar Čelik osnovao Društvo za atletsku gimnastiku “Body building”, koje je najstarije sportsko društvo te vrste u tadašnjoj državi, pa i šire. Uskoro se vraća u Bačku Palanku, gde je osnovao prvu privatnu vežbaonicu u porodičnoj kući. Već sledeće godine je pokrenuo izlaženje časopisa Herkules. Do 1975. godine, redakcija Herkulesa je održavala savezna takmičnja u bodi bildingu. Pomenute godine, uz časopis Herkules suorganizator takmičenja, koje se zvalo: Mister Jugoslavije, bila je i Televizija Novi Sad. Pobednik je bio: Petar Čelik.

Godine 1980. je Petar Čelik na Evropskom prvenstvu osvojio titulu u srednjoj visinskoj kategoriji, a zatim i apsolutni šampionski naslov.

Godine 1984. je u Beogradu organizovao Svetsko prvenstvo federacije N.A.B.B.A. za amatere i profesionalce, koje je sam isfinansirao iz već razrađene proizvodnje proteinskih koncentrata. Ta delatnost je bila registrovana kao privatni obrt Petra Čelika. Titula Atleta Jugoslavije dodeljivana je svo vreme dok su pod komisijom za atletsku gimnastiku Saveza Jugoslavije za dizanje tegova, održavana istoimena takmičenja, a to je period od 1968 – 1990. godine. Do početka 90-tih Savez za atletsku gimanstiku Jugoslavije je birao Atletu Jugoslavije, a nakon toga osnivanjem Saveza Jugoslavije za bodi building, fitnes i aerobik – bira se Šampion Jugoslavije. Titulu Mister Jugoslavije je dodeljivao savez čiji je zvanični informativni organ bio časopis Herkules. Zato ovaj časopis predstavlja odličnu arhivsku građu građu za istorijat ovog sporta, pogotovo, jer je bio tematski specijalizovan i jer je redovno objavljivao aktuelne informacije. Onaj drugi savez (za atletsku gimnastiku sa sedištem u Beogradu), nije imao svoj časopis i svi proglasi i informacije su nalazile put do javnosti najčešće putem časopisa Tempo, koji je do 1982. godine bio pokrovitelj Izbora atlete Jugoslavije.

Danas je Petar u braku sa suprugom Irenom sa kojom ima petoro dece. Trenutno radi kao trener u novosadskom Institutu za vitkost, koji nosi naziv „Petar Čelik“

http://www.youtube.com/watch?v=NbsOVTSo_S8

Kurir sport / Nostalgicno.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja