(VIDEO) NIKO KAO ROZBERG: Nemac posle drame u Abu Dabiju pobednik ovogodišnje Formule 1
Foto: Profimedia

Najbrži cirkus rešen posle drame

(VIDEO) NIKO KAO ROZBERG: Nemac posle drame u Abu Dabiju pobednik ovogodišnje Formule 1

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Niko Rozberg osvojio je ovogodišnji šampionat Formule 1.

Nemac je na stazi Jas Marina u Abu Dabiju zauzeo drugo mesto iza Luisa Hamiltona, ali je u ukupnom plasmanu bio ispred klupskog kolege. Treći je bio Sebastijan Fetel. Četvrti je bio Maks Verstapen iz Red Bula, a peti njegov klupski kolega Danijel Rikardo. Vozač Ferari Kimi Raikonen zauzeo je šesto mesto, a sedmo i osmo mesto zauzeli su Niko Hulkenberg i Serhio Peres iz Fors Indije. Vozač Vilijamsa Felipe Masa zauzeo je deveto mesto, u svojoj poslednjoj trci u karijeri, a bod je osvojio Fernando Alonso iz Meklarena.

Zanimljivo, Britanac je ove sezone ostvario deset pobeda, jednu više u odnosu na Rozberga.

U trci konstruktora Mercedes je ubedljivo osvojio prvo mesto ispred Red Bula i Ferarija.

Rozberg je prvi put u istoriji postao šampion Formule 1, ukupno 33. vozač sa šampionskom krunom.

Niko Rozberg, Foto: Fonet/AP
Niko Rozberg, Foto: Fonet/AP

Rozberg je sezonu završio sa 385 bodova, pet više u odnosu na Hamiltona. Treći je Danijel Rikardo iz Red Buča sa 256 bodova, a četvrti Sebastijan Fetel iz Ferarija sa 212 bodova.

Mercedes je osvojio 765 bodova, Red Bul 468, a Ferari 398 bodova.

Hamilton je dobro startovao sa pol-pozicije i sačuvao vodjstvo, a iza njega išao je Rozberg, pa Rikardo i Raikonen, a Verstapen se posle kontakta sa Peresom okrenuo na stazi i pao je na poslednje mesto. Ubrzo je Raikonen obišao Rikarda i popeo se na treće mesto.

U osmom krugu Hamilton je otišao na zamenu guma, ali se zadržao nešto duže pošto je morao da sačeka da Raikonen prodje do Ferarijevog boksa. Britanac se na stazu vratio ispred Verstapena, koji je obišao nekoliko vozača i popravio poziciju. Ubrzo je u boks otišao i Rozberg i isto mu se dogodilo, pošto je morao da propusti Fetela, a na stazu se vratio iza Verstapena, ali ispred Raikonena.

U tim trenucima prvi je bio Hamilton, drugi Verstapen, koji do tada nije išao u boks, a treći je bio Rozberg.U 13. krugu sa staze je izleteo Dženson Baton i na taj način je završio svoju poslednju trku u Formuli 1 posle 17 godina. Šampion iz 2009. godine se odvezao u boks, stao na bolid i mahao je gledaocima koji su ga pozdravili ovacijama.

Hamilton se u 18. krugu požalio na svoje gume, a u tim trenucima je imao nešto više od tri sekunde prednosti nad Verstapenom, a četiri nad klupskim kolegom. Njih su pratili Raikonen, Rikardo i Fetel.Rozberg je u 20. krugu uspeo da obidje Verstapena, uspeo je da izbegne kontakt agresivnog Holandjanina i našao se iza Hamiltona.Hamilton je u 29. krugu otišao u boks, a krug kasnije to je učinio i Rozberg, Britanc je izašao na stazu iza Fetela, koji do tada nije išao u boks, a Nemac se na stazu vratio iza klupskog kolege. Iza njih vozili su Verstapen i Rikardo.

Fetel je u 38. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao šesti, a vodjstvo je preuzeo Hamilton ispred Rozberga, Verstapena i Rikarda. Ubrzo je Fetel obišao klupskog kolegu Raikonena i popeo se na peto mesto. Četvorostruki svetski prvak Fetel je u 46. krugu obišao i Rikarda, pa se našao iza Verstapena.

Do kraja trke Hamilton je zadržao prvo mesto, usporio je kako bi eventualno ostali vozači došli do šanse da preteknu Rozberga, ali je Nemac sačuvao drugo mesto. Fetel je u 51. krugu uspeo da obidje i Verstapena i sezonu je završio na podijumu.

Poslednju trku u šampionatu pratile su brojne poznate ličnosti, medju kojima teniska legenda Rodžer Federer i motociklista Dukatija Horhe Lorenco.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track