(VIDEO) PLAVA ČETA NA KROVU EVROPE: 15 godina od zlatne Ostrave!
Foto: OSS

Istorija naše odbojke

(VIDEO) PLAVA ČETA NA KROVU EVROPE: 15 godina od zlatne Ostrave!

Ostali sportovi -

Pre 15 godina, 16. septembra 2001, muška seniorska reprezentacija Jugoslavije postala je prvak Evrope na 22. EP 2001, koje je odigrano u Ostravi, u Češkoj.

Jugoslavija je u finalu savladala Italiju sa 3:0 (25:21, 25:18, 25:20) i osvojila prvu zlatnu medalju na Prvenstvima Evrope.

Za Jugoslaviju su igrali Rajko Jokanović, Goran Marić, Edin Škorić, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković i Igor Vušurović.

U stručnom štabu su bili Zoran Gajić, prvi trener, dr Bogdan Sretenović, drugi trener, Dragan Cvetković i Nedžad Osmankač, statističari, dr Ljuban Martinović, lekar, Aleksandar Počeković, fizioterapeut, a Aleksandar Boričić, predsednik OSJ, bio je vođa delegacije.

Ivan Miljković, korektor Jugoslavije, proglašen je za najboljeg igrača (MVP) i najboljeg poentera, Vasa Mijić za najboljeg igrača u odbrani, a Nikola Grbić za najboljeg tehničara Prvenstva Evrope.

Godinu dana pre zlata u Ostravi, Jugoslavija je u Sidneju osvojila zlato na Olimpijskim igrama, kada je savladala Italiju u polufinlu, a Rusiju u finalu maksimalnim rezultatima. U Ostravi, u polufinalu Jugoslavija je pobedila Rusiju sa 3:0 (25:20, 25:17, 29:27), a zatim i Italiju u meču za zlato, takođe maksimalnim rezultatom.

Drugu zlatnu medalju i titulu prvaka Evrope osvojili su odbojkaši Srbije u Beču, 18. septembra 2011.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track