(VIDEO) SRBIN MEĐU NAJIZDRŽLJIVIJIM LJUDIMA SVETA: Jovica Spajić u dahu pretrčao 683 kilometra

Ekstremni sportovi

(VIDEO) SRBIN MEĐU NAJIZDRŽLJIVIJIM LJUDIMA SVETA: Jovica Spajić u dahu pretrčao 683 kilometra

Ostali sportovi -
Sa samo 27 godina Spajić je učestvovao u najtežim ultramaratonskim svetskim trkama, a sva takmičenja sam finansira

Jovica Spajić je srpski rekorder u ultramaratonskom trčanju, pripadnik je specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) a takođe se nalazi i u Ginisovoj knjizi rekorda uspevajući da uradi 30.000 trbušnjaka bez prestanka.

Sa samo 27 godina Spajić je učestvovao u najtežim ultramaratonskim svetskim trkama. Borio se u italijanskim Alpima, pregurao stazu dužine 333 kilometra. Italijanski mediji su tada pisali o “ludom Srbinu”.

Niz pobeda u teškim takmičarskim uslovima obezbedili su mu da ove godine predstavlja Srbiju u najtežem ultramaratonskom okršaju na svetu- Badvoater u Kaliforniji.

Na ovom svetski poznatom takmičenju poznatom kao ” Trka smrti” pozivnice dobija samo 100 najboljih trkača na svetu. Takođe ovaj mladi SAJ-ovac učestovaće i na Svetskom prvenstvu u 24- časovnom ultramaratonu u Torinu u Italiji.

Očekuju ga i veliki izazovi na Grand slemu koji je do sada izdržalo samo 24 ljudi na planeti.

"To su staze na kojima se telo gotovo raspada, pucaju tetive, otkazuju funkcije, trpe nesnosni bolovi, gubi svest", kaže Spajić.

Najbolji ultramaratonski rezultati, postižu se tek u kasnijem dobu, između 35. i 40. godine života, pa je Spajić među najmlađim učesnicima.

Ovaj mladi sportista kaže da u najtežim momentima razmišlja o prijateljima i porodici a često zapeva i pesme Miroslava Ilića, Divne Ljubojević ili repera Škaba.

Spajiću nijedna sportska organizacija u Srbiji ne finansira učešće na takmičenjima, sve sam finansira, što nije slučaj sa ostalim učesnicima gde čak i samo pojavljivanje na stazi finansiraju države iz kojih dolaze.

Spajićevi uspesi:

– prešao je 250 km “Sahara trke” i među dvesta učesnika osvojio 17.mesto

- prvi u svojoj kategoriji i na listi 10 najboljih na svetu

– trčao neprekidno 41 sat kroz cilj je sa njim prošlo samo 15 odsto učesnika koji su započeli trku

Kurir sport / Novosti sport

http://www.youtube.com/watch?v=qW72O5wEzX0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track