(VIDEO) SRBIN POKORIO MAĐARSKU: Saša Nedeljković gospodari odbojkom u susedstvu!
Foto: Privatna Arhiva

Intervju

(VIDEO) SRBIN POKORIO MAĐARSKU: Saša Nedeljković gospodari odbojkom u susedstvu!

Ostali sportovi -

Srpski odbojkaški trener Saša Nedeljković već četiri godine je u Mađarskoj i osvaja trofeje.

1 / 10 Foto: Privatna Arhiva

Nedeljković za Kurir priča o mađarskoj odbojci, načinu na koji se u susednoj nam zemlji ulaže u sport, ali i planovima za nastavak karijere koja je pre odlaska u pečalbu bila vezana za Spartak, Vizuru i užičko Jedinstvo.

Saša Nedeljković, odbojka, Foto: Privatna arhiva
Saša Nedeljković, odbojka, Foto: Privatna arhiva

"Poslednje dve sezone sam proveo u BRSE - u iz Bekeščabe. Ove godine smo igrali na 4 fronta: mađarsko prvenstvo, kup, MEVZA (srednje-evropska liga), CEV Kup i osvojili prvenstvo i Kup Mađarske, i MEVZA ligu, a u CEV Kupu smo bili među 8 najboljih ekipa! To je odličan rezultat, a što se mene tiče, ja sam za 4 sezone osvojio 3 prvenstva i 3 Kupa. Pored mene u timu je bila još i Srpkinja Tanja Matić", kaže Nedeljković.

Našim čitaocima, verovatno je malo poznata MEVZA liga, možete li malo da nam približite?

"Timove za ovu ligu daju: Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija i Mađarska. Liga je po meni kvalitetnija od one u Srbiji, o čemu svedoči i podatak da smo u CEV Kupu savladali Jedinstvo iz Stare Pazove, koje je u tom momentu bilo prvo na tabeli. Ekipa koju sam trenirao bila je veoma kvalitetna, sa Amerikankama, Ruskinjom i našom Tanjom. Mađarska ženska odbojka je u ekspanziji (ove godine ima 28 odsto igračica više nego u 2016.) i mislim da će narednih godina ići samo napred. Sistem ulaganja je jasan i sa veoma precizno zacrtanim ciljevima."

Saša Nedeljković, odbojka, Foto: Privatna arhiva
Saša Nedeljković, odbojka, Foto: Privatna arhiva

Pomenuli ste da se po Vama mađarska i srpska liga ne mogu porediti, zašto?

"Zato što je u Mađarskoj sve vrlo jasno postavljeno. Za njih su fudbal, košarka, rukomet, vaterpolo i hokej ekipni sportovi od nacionalnog značaja. Njima će u narednih nekoliko dana biti pridodata i odbojka. To znači da će od 27 odsto koliko iznosi poreska stopa 1,9 odsto prihoda neke od velikih kompanija morati da se da u odbojku. To je siguran put u dalji razvoj. Tome u prilog ide i odluka da se do 2021. godine na teritoriji čitave zemlje izgradi 300 dvorana za male sportove. To je blago, koje garantuje dalji prosperitet".

Saša Nedeljković, odbojka, Foto: Privatna arhiva
Saša Nedeljković, odbojka, Foto: Privatna arhiva

Dok sve to govorite stiče se utisak da ne razmišljate o odlasku ili eventualnom povratku u Srbiju?

"Uh. Teško mi je da pričam o tome, jer svaki poziv iz Srbije budi drugačije emocije i motive. Ali kada pričamo o povratku, mislim da sada nije realan. Jer, imamo sistem koji na reprezentativnom nivou već 22 godine svakoga leta daje rezultate. Ja sam tu, da tome kada mogu pomognem i da se u razmeni informacija sa kolegama usavršavam. A da li će ta priča doneti neku konkretnu priliku u Srbiji, videćemo. Iskreno, koncentrisan sam na sadašnjost. U narednih mesec dana treba da odlučim u kom pravcu će ići moja karijera", kaže Nedeljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track