(VIDEO) SREBRNI JURE FRANKO I MASKOTA VUČKO: Dan kada je Sarajevo bilo centar sveta
Foto: Printskrin / You Tube

Zimske olimpijske igre u Sarajevu

(VIDEO) SREBRNI JURE FRANKO I MASKOTA VUČKO: Dan kada je Sarajevo bilo centar sveta

Ostali sportovi -

Na današnji dan 1984. godine svečano su otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu čime je tadašnja Jugoslavija po prvi put u svojoj istoriji bila domaćin jednog od najvećih planetarnih takmičenja.

Sarajevo je izvojevalo pobedu u konkurenciji velikih svetskih gradova - Sapora (Japan) i zajedničkom kandidaturom Faluna i Geteborga (Švedska).

Međunarodni olimpijski komitet se tom prilikom vodio političkim razlozima. Kao nesvrstana zemlja, tadašnja SFR Jugoslavija davala je manje prilike za hladnokrvne bojkote. Ipak, glavni motiv je bila želja da se igre, kao simbol mira, održe u gradu koji je bio vezivan za izbijanje Prvog svetskog rata.

Za vlasti Jugoslavije, Olimpijske igre u Sarajevu bile su idealna prilika da državu svetu predstave u najboljem mogućem svetlu. U tom nastojanju nije ih omela ni velika ekonomska kriza koja je SFRJ pogodila početkom osamdesetih godina.

U Igre su utrošena velika sredstva, ali i sagrađen veliki broj impozantnih građevina i ostale infrastrukture.

Igre su otvorene 8. februara 1984. godine na stadionu Koševo, a olimpijsku baklju je do najvišeg postolja donela je hrvatska klizačica Sanda Dubravčić.

Na ovim Igrama dodata je trka na 20 kilometara za žene u nordijskom skijanju.

Slovenački skijaš Jure Franko osvojio je prvu medalju za Jugoslaviju na ZOI u istoriji. Na njegovim grudima zasijalo je srebrno odličje.

Svako ko je pratio ZOI u Sarajevu seća se simpatične maskote Vučka! Maskotu su odabrali čitaoci jugoslovenskih novina, a malog vuka dizajnirao je Jože Trobec. Vučko je simbolizovao želju ljudi da se sprijatelje sa životinjama.

Ostali finalsti bili su veverica, jagnje, divokoza, bodljikavo prase i grudva snega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track