(VIDEO) U BEOGRADU PREŽIVEO BOMBARDOVANJE: Džudista smatra da Crna Gora mora u NATO
Foto: Judolnside.com

(VIDEO) U BEOGRADU PREŽIVEO BOMBARDOVANJE: Džudista smatra da Crna Gora mora u NATO

Ostali sportovi -
Mi danas imamo mogućnost da bezbednost i teritoriju branimo svojom mudrošću, a ne mačem i topom, napisao je Srđan Mrvaljević
1 / 2 Foto: Judolnside.com

Crnogorski džudista Srđan Mrvaljević je u autorskom tekstu napisao da posle iskustva iz Beograda gde je proveo bombardovanje 1999. godine, smatra da Crna Gora treba da postane član NATO alijanse.

Tekst orenosimo u celosti:

"Moje ime je Srđan Mrvaljević i ja sam sportista. Džudista. Kažu vrhunski. Kao neko ko je zahvaljujući ovom divnom, viteškom, sportu proputovao svet, imao sam priliku da se uverim u njegovu veličinu, ali i veličanstvenost koja je protkana neverovatnom različitošću sa jedne i identičnošću sa druge strane.Države se razlikuju po svom geografskom položaju, veličini, obliku, prirodi, klimi, bogatstvu, jeziku, veri, kulturi... Ipak, svim tim zemljama i ljudima koji u njima žive je zajednička želja za sigurnošću i boljem sutra. Vođeni tom željom pokušavaju da napredak obezbede kroz razne svetske integracije.

Kao sportista naučen sam od malena da pripadam nekoj zajednici. Sekcija, klub, reprezentacija, Balkan, Mediteran, Evropa, svet...Prolaskom kroz ove organizacije i vremenom koje je bilo potrebno za to, bezbroj puta mi se nisu sviđale pojedine odluke i politike koje su u tim trenucima vođene, ali sam bio i suviše "mali" da bih mogao da na njih utičem. Mogao sam da napustim organizaciju i nastavim da treniram sam. Posledica toga bi bila da ne bih mogao da nastupam na zvaničnim svetskim turnirima.

Ne bih mogao da pokažem svoju vrednost, da valorizujem rad, promovišem zemlju u svetu, iznosim ideje, mišljenja i probleme određenoj organizaciji. Odlučio sam da ostanem član organizacije i da svojim zalaganjem i radom napravim rezultate i zaslužim poštovanje najvećih, najjačih, najmoćnijih, a da onda pokušam da kroz tela tih institucija izrazim svoje nezadovoljsto i pokušam da rešim problem kao ravnopravan član tih, velikih.

Ja znam da smo mi, Crnogorci, ponosan i hrabar narod. Borba za čast, slobodu i odbranu teritorije kroz istoriju nije nam strana, čak i ako je cena život. Siguran sam da ni današnje generacije, ako bi došlo do toga, ne bi obrukale pradedove i dedove. Međutim, mi danas imamo mogućnost da bezbednost i teritoriju branimo svojom mudrošću, a ne mačem i topom.Možemo da imamo svoju zemlju u kojoj ćemo biti apsolutno nezavisni, uz garantovanu bezbednost i zajedno sa većima i moćnijima od nas.U Crnoj Gori, kod jednog broja građana, postoji kao neka vrsta animoziteta prema NATO alijansi.

Prouzrokovana je sećanjem na bombardovanje u kom su i neki ljudi životom platili najveću moguću cenu i takva reakcija je delom očekivana. Ja se sećam bombardovanja. Celo NATO bombardovanje sam proveo u Beogradu, u kući koja je svega 300 metara vazdušne linije udaljena od brda Straževica koje je danonoćno bombardovano.

Od prve ispaljena rakete do poslednje nisam imao ni jedno staklo u kući. Sirene, panika i strah za život bili su moja svakodnevica....Baš zato ja danas razmišljam kao neko ko je spreman da uradi sve što je u mojoj moći da smanjim mogućnost da se to ponovi mojoj deci. Upravo iz tih razloga mislim da je članstvo u NATO najbolji izbor za Crnu Goru.

Ne mislim da je NATO savršen, ali mislim da svakako može doneti velike benefite i koristi jednoj maloj zemlji kakva je Crna Gora. Mi ne možemo kreirati svetsku politiku i uticati u velikoj meri na svetske velesile, ali imamo obavezu da uradimo sve kako bi narednim generacijama ostavili sigurniju, izvesniju i bolju budućnost u svojoj zemlji.

Moj stav je jasan i nedvosmislen DA za NATO, DA za Evropsku uniju, DA za nastavak implementiranja i integrisanja Crne Gore u svetske tokove i institucije. Ipak, ne želim da na ovaj način utičem na ljude da imaju isto mišljenje kao ja, već da se pre svega dobro informišu, a onda i razmisle šta je to dobro i da li ima nešto loše šta bi Crna Gora dobila članstvom u NATO. Nadam se da će svoj konačan stav donositi na osnovu tih sagledavanja, a ne na osnovu toga koja je politička partija "za" ili "protiv" NATO-a", napisao je Mrvaljević.

http://www.youtube.com/watch?v=lQfN1dH_WNQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track