ŽIVKO GOCIĆ: Nedostaju nam tipovi kao što je Duško Vujošević u srpskom sportu
Foto: Nemanja Pančić, AP

Žali za bivšim trenerom košarkaša Partizana

ŽIVKO GOCIĆ: Nedostaju nam tipovi kao što je Duško Vujošević u srpskom sportu

Ostali sportovi -

Legendarni kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Živko Gocić u intervjuu za list Danas govorio je o sistemu poremećenih vrednosti u srpskom društvu u kome se mladi sportisti lako "izgube".

Gocić je apostrofirao bivšeg trenera košarkaša Partizana Duška Vujoševića kao nekog ko je imao jak i pravilan pedagoški uticaj na igrače koje je vodio tokom karijere u beogradskom klubu.

"Nama tradicionalnog vaspitanja zdrava i složna porodica je najčvršći oslonac i nepresušni izvor sreće, vredan svake žrtve. Žao mi je što su se te stvari promenile, mada nije da ne razumem današnje sportiste. One mlađe, naročito. Lak su „plen“, jer u sistemu poremećenih vrednosti prebrzo dođu u fokus, a vrlo često nemaju dovoljno posvećene roditelje, koji će na vreme da im zaustave taj ringišpil u glavama. Nemaju ni trenere spremne da se bave njihovim ličnostima, voljne i sposobne da ih nauče još po nečemu pored tehnike i taktike. Kamo sreće da je više Duška Vujoševića u srpskom sportu. Mogu ljudi da misle šta hoće o njegovom liku i delu, i meni kao partizanovcu neki Duletovi stavovi zvuče ekstremno, ali niko mu ne može osporiti jak i pravilan pedagoški uticaj na momke koje vodi. Nedostaju nam tipovi kao on i njihovo „Gde si sine krenuo, s cvetom u kosi?“ dečacima sluđenih posle par menadžerskih poziva, nekoliko novinskih tekstova o njima i prvog „tipovanja“ atraktivne devojčice. Ja sam imao dva oca. Rođenog Borivoja i trenera Nenada Manojlovića. Svaki na svoj način i u svom domenu učinili su da ispadnem ovakav. Doživotno hvala obojici", rekao je Gocić.

Živko Gocić se nedavno oprostio od reprezentativnog dresa. Sa reprezentacijom je osvojio tri medalje na Olimpijskim igrama, dve bronze (2008, 2012) i zlato u Riju 2016. godine.

Na Svetskim prvenstvima je takođe osvojio tri medalje, od toga dva zlata (2009, 2015) i jedno srebro (2011).

Na Evropskim prvenstvima uzeo je pet zlata (2003, 2006, 2012, 2014, 2016) i jednu bronzu (2010).

Osvojio je 11 medalja u Svetskoj ligi, od toga 10 zlata i jednu bronzu.

Takođe, dva puta je osvojio zlato u Svetskom kupu, a ima zlato i sa Mediteranskih igara.

(Olgica Nikolić/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track