ŽIVKO GOCIĆ: Navijači hoće zlato a hoćemo ga i mi
Foto: Dado Đilas

Intervju, kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije, „delfini“ će dati sve od sebe na OI

ŽIVKO GOCIĆ: Navijači hoće zlato a hoćemo ga i mi

Ostali sportovi -

Kapiten vaterpolo reprezentacije, svestan uloge favorita koja se njemu i saigračima dodeljuje pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, poručio da se očekivanja javnosti i igrača potpuno poklapaju

Kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Živko Gocić svestan je da se od njega i njegovih kolega na svakom takmičenju, pa tako i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, očekuje zlatna medalja. Ipak, kako kaže, za pritisak i tenziju još ima vremena, iako će najveće takmičenje početi za manje od četiri meseca.- Još nije vreme, još smo daleko od neke tenzije, koja bi, po meni, u ovom trenutku bila nepotrebna. Ima još mnogo vremena za takve stvari. U svakom slučaju, oseća se pozitivna uzbuđenost jer su Olimpijske igre nešto specijalno, one su san svakog sportiste. Svi mi sanjamo samo da se pojavimo na tom takmičenju i učestvujemo u njemu.Kažeš da još nije vreme za tenziju. Da li to znači da će u nekom trenutku doći vreme za to?- Naravno! Pogotovo kada ste član ekipe koja u poslednje dve-tri godine pravi vanserijske rezultate. Sve to ne može da prođe bez tenzije. To nekad može da bude pozitivno, nekad negativno, ali šampioni znaju kako je s tim živeti, nastupati, kako se s tim boriti...

Da li ćeš spremiti neki specijalni govor za prvu utakmicu na Olimpijskim igrama?

- Imam takvu ulogu kao kapiten reprezentacije, ali ne razmišljam mnogo o tome unapred, nego jednostavno u određenom trenutku, kad se nađemo oči u oči, kažem ono što mi je u tom momentu na srcu, ono o čemu razmišljam. Ne verujem da ću spremiti specijalan govor, ali, u svakom slučaju, Igre su nešto što je drugačije. Zbog toga borbena gotovost mora da bude podignuta na viši nivo u odnosu na ostala takmičenja i, naravno, tako mora od prvog dana.S koliko srpskih medalja bi Živko Gocić kao navijač bio zadovoljan u Riju?- Da nikako ne idemo ispod onoga što je bilo ranije, ali kao subjektivni navijač, kakvi svi treba da budemo kada gledamo našu reprezentaciju, mislim da bi pet bilo baš super, a možda malo i preko toga.

Ako bi morao da izabereš jednu sigurnu zlatnu medalju Srbije na OI, ko bi je osvojio?

- Možete da zamislite, naravno, Noleta. Ali on nas je toliko ušuškao i uljuljkao i toliko smo navikli na njegove rezultate, mogu samo da zamislim kroz šta sve prolazi. Baš zato mu čestitam od sveg srca, jer iz dana u dan dokazuje da je nešto što se stvarno jednom rađa i da je vanserijski šampion. On na dnevnoj bazi pomera granice i zato ga mnogo poštujem i divim mu se.Navijači se isto osećaju i zbog vaterpolista. I od vas se očekuje najsjajnije odličje.- Svesni smo mi toga. Ono što je suština jeste da i mi sami od sebe to očekujemo. Ali, ne pitamo se samo mi. Naravno da smo u grupi najozbiljnijih favorita za osvajanje zlata, ali znate kakav je sport, ništa ne može sa sigurnošću da se kaže. Veoma je bitno da mi tamo budemo zdravi i u dobroj formi, te da u svakoj utakmici damo sve od sebe. Ukoliko sebe dovedemo na nivo i svesti i fizičkog stanja da damo maksimum, onda je jako teško igrati protiv nas.

Najbolji ambasador SrbijeNEKA NOLE NOSI ZASTAVUJoš nije odlučeno ko će nositi srpsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara. Novak Đoković ju je nosio u Londonu, da li bi imao nešto protiv da je nosi i u Riju?- Ne bih. Ja bih predložio samo i isključivo Noleta! Već sam rekao, on je po mom skromnom mišljenju, nešto... Ne znam ko se, od Nikole Tesle, pojavio da je toliko bitan faktor u svetu na svim nivoima kao što je Nole. Mislim da bi sve osim da on nosi zastavu bilo malo neprimereno, da tako kažem, jer je najbolji ambasador Srbije u poslednjih, ne znam, 200 godina.

Bez potresaSJAJNA ATMOSFERAIgre su specifično takmičenje i bili smo svedoci da se svašta dešavalo tokom takmičenja, pa i u vaterpolo reprezentaciji. Imaš li, kao kapiten, ideju kako da pripremiš saigrače da u Riju sve bude samo pozitivno?- Poslednjih pet-šest godina nije bilo nikakvih potresa. Imamo savršenu atmosferu i ne vidim razlog zašto bi i kako moglo da dođe do nekih problema koji nisu vezani za sam bazen nego za nešto van njega. Naravno da ćemo se svi potruditi da slučajno ne dođe do nečeg takvog, a ja ne vidim mogućnost za tako nešto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track