ŽIVOT NE PRAŠTA: Bio je heroj Španije, oženio princezu, kralj ga je obožavao, a sada mora u zatvor
Foto: Reuters

Osuđen na šest godina

ŽIVOT NE PRAŠTA: Bio je heroj Španije, oženio princezu, kralj ga je obožavao, a sada mora u zatvor

Ostali sportovi -

Španska princeza Kristina de Burbon, 51-godišnja sestra kralja Felipea Petog i šesta u redu za presto, oslobođena je krivice na suđenju za utaju poreza.

Njen suprug, bivši španski rukometni reprezentativac Inaki Urdangarin, ipak nije bio te sreće, sud na Majorci osudio ga je na šest godina i tri meseca zatvorske kazne.

Urdangarin je optužen za korištenje kraljevskih veza za prikazivanje poslovnih prihoda, radi lične koristi.

Inaki Urdangarin je najviše poznat kao rukometaš Barselone u kojoj je proveo celu karijeru. Sa Barselonom je osvojio na desetine trofeja, između ostalog i šest titula šampiona Evrope. Kao reprezentativac Španjije i kapiten ekipe osvojio je i dve bronzane medalje na Olimpijskim igrama, u Atlanti 1996. i Atini 2000. godine.

Kao heroj Španije odlikovan je najvišim odlikovanjem za zasluge u sportu.

Kristina i Inaki su se upoznali tokom Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine. Ubrzo je usledilo luksuzno venčanje u Barseloni, a sveže venčani bračni par je dobio titulu vojvode i vojvodkinje od Palma de Majorke. Mladi i zgodni, Kristina i Inaki su brzo postali miljenici španskih medija, kao i tadašnjeg španskog kralja Huana Karlosa.

Tokom 2009. godine sa četvoro dece su se preselili u Vašington, gde su ostali do 2011. godine kada je otkrivena afera "Noos", u vreme dok je zemlja proživljavala tešku finansijsku krizu. Skandal je ubrzao abdikaciju kralja Huana Karlosa tokom 2014. godine i stupanja na presto njegovog sina Felipea petog.

Biografija Inakija Urdangarina je sklonjena sa sajta kraljevske porodice, paru je bilo zabranjeno da se pojavljuju u javnosti, a kako bi izbegli veliku pažnju javnosti, preselili su se u Ženevu.

Kralj Felipe je 2015. godine princezi Kristini i njenom suprugu Inakiju Urdangarinu oduzeo titule vojvode i vojvotkinje od Palma de Majorke. Istovremeno gradska vlada Palme de Majorke je glasanjem odlučila da se promeni ime glavnog bulevara koji je 15 godina ranije nazvan po njima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja