BEOGRADE, NE BRUKAJ SE: Paraolimpijci OSVAJAČI MEDALJA ne mogu na balkon!
Foto: Nebojša Mandić

Prepreka za sportske heroje

BEOGRADE, NE BRUKAJ SE: Paraolimpijci OSVAJAČI MEDALJA ne mogu na balkon!

Rio 2016 -

Osvajači medalja na Paraolimpijskim igrama u Riju neće biti dočekani kao svi ostali sportisti, na terasi Skupštine Beograda, jer za to nema tehničkih mogućnosti

Briljantni sportisti Borislava Perić, Nada Matić, Nemanja Dimitrijević Mitar Palikuća i Laslo Šuranji doneli su već šest medalja Srbiji na Paraolimpijskim igrama u Riju.

Za njih, kao i one naše sportiste koji budu na pobedničkom postolju, ne postoji način da pozdrave narod s balkona Skupštine Beograda.Naime, u Skupštini Beograda ne postoje arhitektonski i tehnički uslovi da osobe sa invaliditetom dospeju na mesto sa kojeg osvajači medalja tradicionalno pozdravljaju građane.- Na ulazu u Skupštinu ne postoji klasična rampa za invalide, ali postoji prilaz za automobile kojim visoke zvanice mogu direktno iz limuzina da uđu u Stari dvor. Takođe, na ulazu bi naše paraolimpijce dočekao uzan detektor za metal, a zatim i strme stepenice, dok lift nije odgovarajući za naše paraolimpijce jer u njega ne mogu da stanu invalidskih kolica - kaže Kurirov sagovornik.Milan Grahovac, predsednik Pokreta malih ljudi Srbije i višestruki osvajač medalja sa najvećih svetskih sportskih takmičenja, ističe da se šalje loša poruka:- Pre četiri godine postojala je inicijativa da se ispred Skupštine grada napravi bina za naše sportiste i da se to tako tehnički reši. Međutim, tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas zaključio je da paraolimpijski sportovi nisu popularni u narodu. Nadam se da će ova država sada imati sluha za nas.

Ogrešili se o njih... Srpski paraolimpijci
Ogrešili se o njih... Srpski paraolimpijci

Nažalost, Skupština Beograda nije jedini primer. Odgovarajućih rampi nema ni u Ministarstvu kulture, ni u podzemnim prolazima, a većina ivičnjaka u gradovima je previsoka.- Država već 16 godina ne uklanja arhitektonske barijere, ne možemo da se krećemo kroz grad ili da putujemo po Srbiji. Primera radi, za osobe sa invaliditetom postoji samo jedan jedini javni toalet u celom Beogradu. Većina osoba sa invaliditetom u Srbiji prima 9.000 dinara mesečno i to su nam jedini prihodi. Jedva preživljavamo. Deset godina tražimo da nam se poveća tuđa nega i pomoć, pa zar država ne može toliko da uradi za nas 12.000? - kaže profesor Branko Jokić, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom „Feniks“, i najavljuje protestni skup za 3. oktobar ispred Ministarstva za rad.

Nikola NikodijevićDOČEK ĆE BITI U SKUPŠTINIPredsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević tvrdi da u Starom dvoru nema arhitektonskih problema za osobe sa invaliditetom.- Postoji rampa, postoji i lift, nema nikakvih tehničkih problema. Međutim, doček neće biti na balkonu, već ćemo prvi put u istoriji za paraolimpijce organizovati svečani doček u Skupštini grada, u saradnji s Ministarstvom za sport i Paraolimpijskim komitetom - kaže on.

Vesna NestorovićSITUACIJA JE TRAGIČNAPredsednica udruženja slepih i slabovidih Beli štap Vesna Nestorović Coka smatra da osobe sa invaliditetom ne mogu normalno da se kreću kroz grad, a kamoli da se bave sportom.- Osoba sa invaliditetom prvo u Srbiji ne može da izađe iz kuće jer nema rampu, ne može da uđe u gradski prevoz, a nema organizovanog za prevoza za invalide. U gradu ćemo naići na 1.000 tehnički prepreka, a ako želimo da treniramo neki sport, za nas nema termina i trenera - kaže Nestorovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track