DECO, RADUJTE SE: Na školskim Olimpijskim igrama u Vranju očekuje se oko 7.000 učesnika
Foto: OKS

Zagrevanje za Rio

DECO, RADUJTE SE: Na školskim Olimpijskim igrama u Vranju očekuje se oko 7.000 učesnika

Rio 2016 -

Godina 2016. nije olimpijska godina samo u svetskom sportu, već i u školskom. U Vranju u ponedeljak, 9. maja na Dan Evrope, počeće 10. jubilarne školske Olimpijske igre, koje će okupiti čak 7.000 učesnika.

U Palati Srbija uz prisustvo organizatora, školskih olimpijaca i onih pravih koji će se takmičiti u Rio de Žaneiru napravljen je uvod u sve ono što osnovce i srednjoškolce, takmičare u 15 sportova, očekuje na jugu Srbije tokom sedam takmičarskih dana.

- Izuzetna mi je čast što sam deo organizacije školskih Oimpijskih igara. Verujem da će ove Igre u Vranju biti najorganizovanije i najmasovnije do sada. Pohvalio bih rad i angažovanje Saveza za školski sport Srbije, sa kojim naše Ministarstvo ima odličnu saradnju na mnogim programima koji za cilj imaju razvoj školskog sporta, što nam je jedan od prioriteta u Strategiji razvoja sporta. Svim učesnicima želim lep provod u Vranju, da se lepo druže i da slave pobede, ali i da previše ne tuguju zbog poraza. Sport i ovakva takmičenja treba pre svega da pokažu đacima kako se postaje dobar čovek – rekao je Uroš Zeković, pomoćnik ministra omladine i sporta, predsednik Organizacionog odbora Školskih olimpijskih igara u Vranju.

Generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije Borisav Stanković istakao je značaj partnera i prijatelja u organizaciji ovako velikog i masovnog takmičenja.

- Da nema podrške Ministarstva omladine i sporta danas ne bismo na ovaj način pričali o školskom sportu. Za nas je veoma značajna i podrška Ministarstva odbrane s obzirom da će deca u Vranju biti smeštena u kasarnama vojske Republike Srbije gde će za njih biti obezbeđeno čak 30.000 obroka. U Vranju očekujemo i oko 500 nastavnika i direktora škola, kao i 270 sudija koji će deliti pravdu na sportskim terenima. Gradska uprava Vranja je odradila odličan posao, svi objekti su pripremljeni. Dovoljno je reći da će nam dnevno biti potrebno 12 sporskih sala i četiri otvorena terena. Zahvalnost dugujemo i delegaciji Evropske Unije u Beogradu, kao i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Svi smo se udružili kako bi deca uživala u Školskim olimpijskim igrama. Deco, puno uspeha vam želim – poručio je Stanković.

Odbojkašicu Anu Bjelicu i tekvondistkinju Tijanu Bogdanović, inače učenicu Sportske gimnazije, ovog leta očekuju prave, velike Olimpijske igre u Vranju.

- Čast mi je što mogu sa vama da podelim iskustvo iz mlađih dana. To su najlepši i najsrećniji dani. Kada igrate za školu, vi se igrate, uživate. Kasnije je sve to malo teže. Velika stvar za Srbiju je što postoje ovakve Igre. Uživajte, družite se... Želim vam zdravlje i medalje, a isto želim i mojoj reprezentaciji ovog leta u Rio de Žaneiru - istakla je Ana Bjelica, reprezentativka Srbije u odbojci.

- Znam da će moja škola biti na visini zadatka u Vranju. Ali, ja neću da navijam samo za moje drugare i drugarice iz škole. Navijam za sve učesnike ovih divnih Igara. Sigurna sam da će se svi lepo provesti, družiti i radovati – rekla je Tijana Bogdanović.

Školski olimpijci iz Sportske gimnazije bili su gosti u Palati Srbija na promociji Igara u Vranju, zajedno sa mališanima iz škole „Dositej Obradović“ iz Omoljice. Jedna od školskih olimpijki, strelkinja Andrijana Dimitrijević napomenula je da „Sportsku gimnaziju interesuju samo medalje jer su đaci te škole naučeni da uvek idu na pobedu“.

Kao i slučaju velikih Olimpijskih igara, vesnik i školskih Igara je olimpijski plamen. Popularni Plamenko do sada je obišao 25 gradova u Srbiji, juče je svratio u Kuršumliju, a u Vranju ga očekuju 10. maja, za kada je na gradskom trgu zakazano svečano otvaranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track