DRAMA SE NASTAVLJA: Evo koliko ruskih sportista neće učestvovati na Olimpijskim igrama
Foto: Reuters

Neizvesnost traje

DRAMA SE NASTAVLJA: Evo koliko ruskih sportista neće učestvovati na Olimpijskim igrama

Rio 2016 -

Najmanje osam ruskih sportista neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru sledećeg meseca u skladu sa novim pravilima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koji ne dozvoljava da sportisti koji su već bili dopingovani ne mogu da učestvuju na Igrama, objavila je danas agencija Asošijeted pres (AP).

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov rekao je da bi samo osam ruskih sportista moglo biti ugroženo, ali posle sastanka tog komiteta naveo da bi taj broj mogao biti i veći.

"Mislim da ćemo uskoro imati tačne informacije. Ja sam rekao osam, ali jasno je da je taj broj veći", rekao je Žukov.

Žukov nije rekao o kojim sportistima se radi, ali se pretpostavlja da će plivači, biciklisti i dizači tegova biti najugroženiji.

Međunarodni olimpijski komitet je juče odlučio da neće suspendovati ruske sportiste sa Igara u Riju zbog navoda o dopingu, odnosno da odluku o eventualnoj suspenziji prepusti pojedinačnim sportskim savezima.

MOK je juče najavio i nove kriterijume. Pravila zabranjuju Rusiji da pošalje bilo kog sportistu u Rio koji je ranije bio suspendovan zbog dopinga. Sportski savez može da odbije Ruse ako nisu prošli odgovarajuću doping kontrolu, a analize koje su rađene u Rusiji neće biti prihvaćene zbog sumnje da nisu izneli tačne rezultate.

Slično pravilima MOK-a je takozvano Osaka pravilo, koje zabranjuje takmičenje na sledećim Olimpijskim igrama svim sportistima koji su bili dopingovani. To pravilo je proglašeno nevažećim prema Sudu za sportsku arbitražu.

Žukov je rekao da je poslednje pravilo MOK-a prekršilo "pravilo jednakosti", jer se odnosi samo na Rusiju.

Ruski atletičari neće učestvovati na Olimpijskim igrama, a tu odluku je potvrdio CAS.

Ceremonija otvaranja Olipmijskih igara u se bliži, a jos 27 sportskih saveza treba da se izjasni o odluci da li ruski sportisti treba da idu na ovaj turnir.

Streljački savez Rusije danas je saopštio da je odobreno učešće za tri ruska strelca nakon što je utvđeno da nemaju veze sa dopingom. Međunarodni streljački savez je saopštio da je zadovoljan što tri ruske takmičarke učestvuju na igrama posle mnogobrojnih testiranja i što nisu dopingovane, a one su Tijana Dašidorzijeva, Ksenija Perova i Ina Stepanova.

Međunarodni teniska federacije je u nedelju navela da očekuje će osam ruskih tenisera, koji su više puta testirani, učestvovati na Igrama.Postoji mogućnost da ruski biciklista Ilnur Zakarin, koji je osvojio etapu na Tur de Fransu koja je završena u nedelju, ne ode na Olimpijske igre zato jer je 2009. godine služio kaznu od dve godine kada je bio pozitivan na doping test.

Međunarodna džudo federacija, čiji je počasni gost predsednik Rusije Vladimir Putin, navela je da je testirano 389 sportista iz 136. zemalja koji će se takmičiti u Riju, ali nije precizirala da je medju testiranima i 11 Rusa.

Rusija šalje i 11 boksera u Rio, uključujući i svetske šampione Vitalija Dunajceva i Evgenija Tiščenka. Međunarodna bokserska federacija rekla je da je pregledala i analizirala sve doping izveštaje vezane za ruske boksere koji su se kvalifikovali za Rio, a informacije o "podobnosti" tih sportista poslaće MOK-u kada za to dodje vreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track