JOŠ TRI MESECA DO OI: Baklja stigla u Brazil
Foto: Reuters

Olimpijski plamen biće upaljen na Marakani

JOŠ TRI MESECA DO OI: Baklja stigla u Brazil

Rio 2016 -

Baklja dočekana u Braziliji i obići će 325 gradova. Nosiće je 12.000 trkača, a na tom putu će preći 20.000 kilometara kopnom i 10.000 avionom

Olimpijska baklja je konačno stigla u Brazil! Ovo je samo početak putovanja koje će trajati više od tri meseca da bi se završilo u avgustu na stadionu Marakana u Rio de Žaneiru, gde će biti održana svečanost otvaranja Olimpijskih igara.Olimpijska baklja imala je specijalni tretman zbog izuzetno dugog puta avionom, pa je stavljena u zaštitnu lampu. U posebno dekorisanoj letilici „boing 767“, koja je putovala od Ženeve do Brazilije, bilo je stotinu putnika, predstavnika MOK, organizatora Igara i sportista.Čak 12.000 trkača imaće tu čast da pronese baklju kroz 325 brazilskih gradova. Na tom putu prevaliće 20.000 kilometara kopnom i 10.000 kilometara vazduhom. Bakljom će biti upaljen olimpijski plamen 5. avgusta na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara.

Prva stanica po dolasku baklje u Brazil bila je palata Plantalo, sedište predsednika u Braziliji, gde su baklju dočekali predsednica zemlje Dilma Rusef, kao i prvi čovek organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Riju Karlos Artur Nizman.- Znamo za političke teškoće koje postoje u našoj zemlji. Znamo za političku nestabilnost. Bez obzira na to što smo u vrlo teškoj situaciji, Brazil će uspeti da uspešno organizuje Igre jer smo stvorili sve potrebne uslove, tako da će svi sportisti i gosti iz inostranstva biti dobro primljeni - poručila je predsednica i dodala da je Rio spreman i da su građevinski radovi na većini objekata završeni.Prvog dana baklju je nosila 141 osoba, među njima su bili poznati sportisti i ličnosti iz javnog života Brazila, ali i građani.- Osećam se kao da sam osvojio olimpijsko zlato, pamtiću ovo ceo život - rekao je bokser Adrijana Aruhao.Posebno je bila srećna 12-godišnja Sirijka Hanan Haled, koja kao izbeglica živi u Brazilu.

Velika častODBOJKAŠICA PONELA BAKLJUOdbojkaška brazilska zvezda Fabijana Klaudinjo prva je ponela olimpijsku baklju. Osvajačica dve olimpijske medalje s reprezentacijom istakla je da je presrećna zbog te činjenice.- Ovo je istorijski trenutak. Počastvovana sam što sam prva dobila priliku da ponesem baklju. Uzbuđena sam i znam da će Olimpijske igre u mojoj zemlji biti sjajno organizovane - rekla je Fabijana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track