Priprema za Olimpijske igre

(KURIR TV) PRAZNIK ŽENSKE KOŠARKE: Košarkašice Srbije pred put u Rio ugostile Tursku

Rio 2016 -

Ženska košarkaška reprezntacija Srbije dvomečom sa selekcijom Turske završava pripreme za nastupna Olimpijskim igrama u Riju.

1 / 3 Foto: Kurir.rs

Nacionalna selekcija Srbije savladala je Tursku rezultatom 60:53 (20:15, 10:10, 20:14, 10:14). Isti rivali odigraće u subotu od 19 časova u dvorani "Ranko Žeravica" još jednu utakmicu.

Utakmicu dva učesnika Olimpijskih igara pratilo je nekoliko stotina gledalaca.

foto: Kurir.rs
foto: Kurir.rs

Srbija je počela utakmicu u sastavu Ana i Milica Dabović, Dajana Butulija, Sonja Petrović i Jelena Milovanović. Sonja i Ana, su se nedavno priključile timu i odradile tek tri treninga. Posle ujednačenog starta, Srbija je u finišu prve četvrtine stekla pet poena viška (20:15). Druga četvrtina bila je ujednačena, gde nijedan tim nije uspeo da napravi neku veću seriju, pa je na poluvremenu rezultat glasio 30:25.

Početkom treće četvrtine Srbija je napravila ključnu seriju. Sonja Petrović sa dva poena i dodatnim slobodnim bacanjem, uz poene Ane Dabović, odveli su srpski tim na dvocifrenu prednost (35:25). Desetak poena viška domaći tim je održavao do finiša ove četvrtine, kao i većim delom poslednjeg perioda. Turska je u finišu uspela da smanji zaostatak.

foto: Kurir.rs
foto: Kurir.rs

Bila je vidljiva želja svih igračica srpskog tima za dokazivanjem jer je ovo jedna od poslednji prilika da se nametnu i osiguraju mesto u timu koji putuje u Rio. Selektorka Marina Maljković rotirala je svih 15 igračica, sa maksimalnih 20-tak minuta na parketu.

Naša selekcija prvi meč na turniru u Riju, u koji putuje 30. jula, igra protiv Španije, 5. avgusta.

"Turska je došla kod nas iz Kranjske Gore gde je odigrala dve utakmice protiv Francuske, u drugom su ritmu u odnosu na nas, jer su igrale kvalifikacije. Svih 15 košarkašica je igralo u ovom meču, a posle sutrašnje utakmice sledi skraćivanje spiska na 12 igračica koje će putovati u Rio. Danas smo pokupili opremu za Rio, ponašamo se kao da sutra idemo. Videli ste danas, nijedna košarkašica nije odigrala više od 20 minuta. Ana i Sonja su odradile sa nama tek tri treninga. Svakako će morati u narednom periodu mnogo da nadoknađuju, dve nedelje. To nisu samo treninzi. Primera radi, i dalje nespavaju celu noć jer se nisu navikle na vremensku razliku, bude se u četiri ujutru. Ceo stručni štab, svi radimo sve što možemo da eliminišemo probleme koje imamo. Verujem da će one svojim profesionalizmom i visokim stepenom koncentracije uspeti da nadoknade te dve nedelje. Ostale devojke se bore za ulazak u tim za Rio. Sutrašnja utakmica je poslednja provera, tako da adrenalin raste na pozitivan sportski način", rekla je Maljkovićeva.

Srbija je meč završila sa 40 odsto šuta (27/68), napram 45 odsto turskog tima (26/59). Srbija je imala 34 skoka, dva manje u odnosu na rivala, ali je imala devet skokova u napadu, četiri više u odnosu na Tursku.

Domaći tim je sakupio 21 asistenciju (tri više od Turske), imao 11 osvojenih i 12 izgubljenih lopti (Turska 7 osvojenih i 18 izgubljenih).

U timu Srbije Sonja Petrović je bila najefikasnija sa 12 poena (5 skokova), osam je postigla Tamara Radočaj, po sedam Jelena Milovanović (5 skokova), Ana Dabović i Danielle Page (6 skokova).

Koliko je želja bila prisutna kod devojaka najbolje ilustruje detalj iz finiša meča kada je Page u pokušaju da spase jednu loptu završila u prvom redu na tribinama, i zaradila posle toga veliki aplauz publike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track