OLIMPIJADA 2020: Sad brojimo do Tokija!
Foto: Reuters

Od sambe do robotike

OLIMPIJADA 2020: Sad brojimo do Tokija!

Rio 2016 -

Odbrojavanje do početka narednih Igara simbolično počelo predajom zastave na ceremoniji zatvaranja OI u Rio de Žaneiru

Na završnoj ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru simbolično je obavljena primopredaja zastave, čime je počelo odbrojavanje do 32. Igara, koje će 2020. biti održane u Tokiju.Glavni grad Japana bio je domaćin 1964. godine, a Igre su simbolizovale oporavak Japana od razaranja u Drugom svetskom ratu i njegov povratak u međunarodnu zajednicu. Voz velike brzine „Šinkansen“ („Metak“), koji je krenuo te godine, postao je simbol tehnološke snage Japana. A upravo bi tehnologija mogla da obeleži naredne Letnje olimpijske igre.Umesto sambe i veselog karnevalskog duha koji nam je ponudio Rio de Žaneiro, od japanske prestonice možemo očekivati veliki broj robota, automobile koji idu bez vozača i slične zanimljivosti futurističkog karaktera. Jer ono što je Japancima svakodnevica, za veći deo država na svetu i dalje deluje prilično daleko od realizacije - od sistema smart-kart vozova, koji rade kao sat, preko elektronskih WC s grejanjem sedišta, do pokazivanja najnaprednije vrhunske tehnologije, s robotima, instant-prevodom s raznih jezika i sličnim „sitnicama“.

Iako je bilo planirano da se sva sportska takmičenja održe u krugu od osam kilometara od olimpijskog sela, od te ideje se odustalo iz finansijskih razloga (ušteda od dve milijarde dolara!), pa će, recimo, takmičenja u košarci, biciklizmu i tekvondou biti održana u već postojećim objektima van Tokija. Biće tu i četiri „nova“ sporta - bejzbol, softbol, karate i sportsko penjanje, kao i surfing i skejtbording, koji imaju za cilj da privuku mlađe generacije sportista i navijača.

ReciklažaMEDALJE OD STARIH MOBILNIHOrganizatori Olimpijskih igara u Tokiju najavili su da će sve medalje biti napravljene od odbačenih i recikliranih mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja i opreme. Japanci su naglasili da elektronski otpad sadrži sva tri metala za pravljenje medalja, te da će to biti iskorišćeno za odličja tokom Igara u Tokiju.Ideja organizatora je i da se tako podigne nivo svesti za prikupljanje i korišćenje elektronskog otpada, budući da se u Japanu odbaci oko 650.000 tona uređaja godišnje, a prema grubim procenama, tek nešto više od 100.000 tona bude reciklirano.

G. F.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track