SRPKINJE POKLEKLE U ZLATNOM SETU: Odbojkašice bez snage u završnici, Holandija naplatila sve greške
Foto: Reuters

Olimpijske igre u Riju

SRPKINJE POKLEKLE U ZLATNOM SETU: Odbojkašice bez snage u završnici, Holandija naplatila sve greške

Rio 2016 -

Odbojakšice Srbije izgubile su od Holandije sa 2:3 (22:25, 20:25, 25:22, 25:18, 8:15) u poslednjoj utakmici grupe B na olimpijskom turniru u Rio de Žaneiru.

Odbojakšice Srbije poražene su od reprezentacije Holandije u meču u kome su obe selekcije imale po svojih "5 minuta". Prva dva seta pripala su Holanđankama za koje izabranice Zorana Terzića nisu imale rešenja. Kada su se prilagodile protivnicima, preuzele su konce u svoje ruke i naredna dva seta imale kontrolu nad utakmicom.

Usledio je "zlatni set" za koji naše devojke nisu imale dovoljno snage, napravile su veliki broj grešaka koje su izabranice Đovanija Gvidetija kaznile i stigle do još jedne pobede na olimpijskom turniru u Rio de Žaneiru.

Seniorke Srbije će igrati u četvrtfinalu u utorak, 16. avgusta, a rival i satnica će biti poznati u ponedeljak. Mogući rivali su Koreja i poražena ekipa iz duela Brazil - Rusija.

Tok meča:

Odbojkašice Srbije nisu imale snage da u istom ritmu nastave i u petom setu. Holandija je nametnula svoju igru, kontrolisala "zlatni set" i bez mnogo uzbuđenja stigla do još jedne pobede - 8:15.

foto: Fonet AP
foto: Fonet AP

Agresivna igra Srpkinja nastavljena je u četvrtom setu, a na terenu je blistala Jovana Brakočević. Srbija je prosto "pregazila" Holanđanke koje nisu znale šta ih je snašlo (12:3). Usledio je tehnički tajm-aut posle kojeg su izabranice Đovanija Gvidetija pokušale da pruže snažniji otpor srpskim gracijama, ali im je to išlo jako teško (13:6). Odbojkašice Srbije bez mnogo muka dobile su i ovaj set - 25:18.

foto: Reuters
foto: Reuters

Početkom trećeg seta Srpkinje su pokazale karakter i sjajnim poenima stekle prednost nad Holandijom (12:5), koju je Đovani Gvideti izmenama pokušao da sustigne. Srbija nije dala da je poremeti taktika koju su Holanđanke skovale, već su nastavile u istom tempu održavajući stečenu prednost (16:7). Stigle su izabranice Zorana Terzića i do osam poena prednosti (18:10), ali su protivnice "proradile", manje su grešile i stigle do poena razlike (22:21). Ipak Srbija je u završnici trećeg seta imala više koncentracije i osvojila set - 25:22.

foto: Reuters
foto: Reuters

Početak drugog seta obeležila je rezultatska klackalica u kojoj je Srbija uglavnom napadala, dok se Holandija manje više uspešno branila. Poenom Stefane Veljković Srbija je povela (4:3), dok se Tijana Bošković pobrinula za osetniju prednost (7:4). Holanđanke su ubrzo i izjednačile (7:7), ali Srpkinje nisu dozvolile da preokrenu rezultat u svoju korist (9:7). Pri novom izjednačenju (10:10), usledio je tehnički tajm-aut posle kojeg su Holanđanke povele (10:11). Nastavljena je velika borba na terenu u kojoj je Srbija činila greške koje su protivnice sve do jedne kaznile. Izabranice Đovanija Gvidetija stekle su skoro nedostižnu prednost (12:17), ali je to bila samo inicijalna kapisala za naše devojke koje su zaigrale još borbenije (20:21) i naterale selektora Holandije na tajm-aut. Taktika koju je primenio italijanski stručnjak imala je efekat i Holanđanke su drugi set rutinski privele kraju - 20:25.

foto: Reuters
foto: Reuters

Prvi set su bolje otvorile odbojkašice Holandije koje su držale prednost do prvog tehničkog tajm-auta, kada su se Srpkinje "probudile" i zaigrale agresivnije. Uspele su izabranice Zorana Terzića da izjednače (12:12), ali su Holanđanke potom zbile redove i zahvaljujući greškama naše selekcije uspele da se odlepe (14:18). Svaka naredna šansa koja se ukazala selekciji Srbije uspešno je iskorišćena, te su plave devojke došle do novog izjednačenja (18:18). Prvi put su naše povele (21:20) poenom Tijane Bošković, ali su Holanđanke ubrzo "vratile" prednost (21:22) koju su održale do kraja prvog seta - 22:25.

Izabranice Zorana Terzića dosad su zabeležile tri pobede protiv selekcija Italije, Portorika i Kine i jedan poraz od reprezentacije Amerike.Odbojakšice su u duelu protiv moćne Kine pokazale da su najjače kada je najteže, a na igru koju su prikazale zavidi im ceo odbojkaški svet.

Svaki poen zahtevao je veliku borbenst, a to našim damama ni jednog trenutka nije nedostajalo.

Očekivanja pred duel sa Holanđankama su velika, a šta o protivnicama kažu odbojkašice pročitajte OVDE

Selektor Zoran Terzić prezadovoljan je kako su se njegove izabranice pokazale u dosadašnjem delu olimpijskog turnira. Više o tome pročitajte OVDE

Domaćini se svakog trenutka trude da se srpske odbojkašice osećaju kao kod kuće, pa se svremena na vreme sa razglasa može čuti dobro poznati splavarski hit "Vikend momak", a kako naše gracije reaguju na to pročitajte OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track