HRVATI OPET RAZBIJENI: Košarkaši Srbije u polufinalu Olimpijskih igara, za finale protiv Australije
Foto: Reuters

Idemo po medalju

HRVATI OPET RAZBIJENI: Košarkaši Srbije u polufinalu Olimpijskih igara, za finale protiv Australije

Rio 2016 -

Košarkaška reprezentaccija Srbije savladala je Hrvatsku (86:83) i plasirala se u polufinale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

1 / 3 Foto: Reuters

Rival srpskog tima u duelu za finale biće Australija, koja je bila bolja od Litvanije. To će biti drugi duel dva tima na ovom turniru i prilika da se tim selektora Đorđevića revanšira za poraz (95:80) u grupi.

Meč je bio jako neizvestan i rešen je u poslednjim sekundama.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Bogdan Bogdanović sa 18 poena. Miroslav Raduljica, Stefan Marković i Nikola Jokić postigli su po poena. Miloš Teodosić završio je meč sa poena i 10 asistencija.

Hrvatsku je predvodio Bogdan Bogdanović sa 28 poena.

Rivali su odigrali jako neizvestan meč sa mnogo grešaka na obe strane. Hrvatska je bolje počela, Srbija je preokrenula i imala minimalno vodjstvo, da bi "vatreni" u finišu prvog poluvremena poveli sa 38:32.

Srbija je, medjutim, mnogo bolje počela drugo poluvreme, napravila je seriju 9:2 i povratila vodjstvo, a onda nastavila da pogadja i u poslednju četvrtinu je ušla sa najvećom prednošću do tada, 66:52.

Hrvatska se, medjutim, nije predavala i smanjivala je razliku, da bi tri minuta i 26 sekundi pre kraja prišla na poen zaostatka 74:73.

Tada je meč ušao u penal-završnicu u kojoj je Srbija izdržala napade i na kraju slavila.

Mirnu ruku imali su Nikola Jokić i Miloš Teodosisć i Srbija je zasluženo prošla među četiri najbolje selekcije na turniru.

via GIPHY

Prva četvrtina

Obe ekipe nervozno su počele, naši su bili dobri u skoku, ali nisu mogli da dođu do koša, počelo je sa 1-10 iz igre, ali ni Hrvati nisu uspevali da dođu do poena. Srbija je došla do ritma posle dve Mačvanove trojke, razigrao se i Jokić, ali Hrvati su sve vreme držali priključak. Imala je Srbija plus 5, ali je Bojan Bogdanović dao dve trojke, uključujući i onu u poslednjoj sekundi prve četvrtine – 20:19 za Srbiju.

Druga četvrtina

Na startu drugog kvartala, ekipe su se smenjivale u vođstvu. Tako je bilo u prvoj polovini druge deonice, koju su do tada karakterisale brojne greške na obe strane. Odbrane su bile čvrste i pokretljive, a sudije su svima na parketu neprekidno ponavljale da nema prigovora, posle odluka koje su doneli.Hrvatska je vodila u drugoj četvrtini, jer je vukao sjajni Bojan Bogdanović sa 16 poena (4 trojke). U tom delu Srbija je imala mnogo više skokova, ali to nije uspela da materijalizuje, pre svega lošim šutem. Hrvatska je upravo zbog toga na poluvremenu vodila 38:32.

Treća četvrtina

Drugo poluvreme počelo je poenima Raduljice sa jedne i Simona sa druge strane. Nakon toga Srbija je stegla odbranu i mini serijom 5:0 u 23. minutu prišla na poen zaostatka. U tom periodu efikasni su bili Marković i Kalinić. Posle odlične odbrane i zakucavanja Raduljice u kontri Srbija je posle duže vremena vodila 41:40 u 24. minutu, što je nateralo Petrovića da zatraži minut odmora. Time nije prekinuo seriju Srbije, koja je posle kontre i poena Bogdanovića iznosila 11:2. To je unelo nervozu u redove Hrvata, pa je posle guranja Jokića Šariću dosuđena nesportska greške, posle koje je u 35. minutu naš tim vodio 46:42. Trojka Bogdana Bogdanovića donela nam je nešto kasnije i osam poena viška. Tada je Srbija potpuno kontrolisala igru, pa je posle prvog tajm-auta, Petrović, minut kasnije na plus 12 našeg tima uzeo i drugi. Beše tada 58:46 za Srbiju.Do kraja trećeg kvartala naš tim je kontrolisao igru i tajdeo dobio sa 34:14, maestralno je tada igrao Bogdan Bogdanović.

Četvrta četvrtina

Poslednja četvrtina počela je trojkom Hrvata pa je selektor Đorđević zatražio tajm-aut. U prvim minutima, napad je bio neefikasan, ali je prednost do polovine kvartala ostajala dvocifrena. Hrvatska je u tom momentu bila u naletu, prišla je na 74:71, čak imala i napad. Opet u tom delu meča nismo igrali dobro u napadu, lopta nije bila dovoljno brza. Zbog toga se ušlo u neizvesnu završnicu, pred poslednja tri minuta bilo je 74:73.Jokić je prekinuo taj post posle sjajne asistencije Teodosića. Potom je zbog pet penala van terena morao Bogdan Bogdanović (18 poena). Opet je bilo pola koša 76:75. Dva minuta je bilo do kraja. Pogodio je Raduljica za dva poena, ali potom opet nismo dobro zagradili pod našim košem. Ipask iz drugog pokušaja uhvatio je Kalinić, a Teo promašio trojku.

Raduljica nas je jednim penalom 27 sekundi pre kraja odveo na 79:75. Počela je penal završnica.Hezonja je pogodio prva dva bacanja,a Marković jedno za Srbiju 80:77. Hezonja je oba puta precizan i opet imamo samo plus jedan, što Teodosić 18 sekundi pre kraja diže na plus tri 82:79 za Srbiju. Babić je pogodio samo jednom, a sada će dva penala imati Nikola Jokić. Pogodio je oba za plus četiri 84:80. Do kraja meča Hrvatska nije uspela da se vrati, pa swmo posle pobede 86:83 otišli u borbu za medalje.

Tok meča

To je četvrti susret dve zemlje na velikim takmičenjima od raspada SFRJ, a prethodna tri dobila je naša zemlja (1997, 2001, 2010).

Pobednik ovog duela u polufinalu će se sastati sa Australijom, koja je bila ubedljiva protiv Litvanije - 90:64.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track