(VIDEO) FEDERER ISPISAO ISTORIJU VIMBLDONA: Rodžer savladao Čilića i osvojio osmu titulu na najprestižnijem turniru
Rodžer Federer, Foto: Reuters

Sjajni Švajcarac bez premca

(VIDEO) FEDERER ISPISAO ISTORIJU VIMBLDONA: Rodžer savladao Čilića i osvojio osmu titulu na najprestižnijem turniru

Tenis -

Švajcarski teniser Rodžer Federer osmi put u karijeri je osvojio titulu na Vimbldonu.

Federer je u finalu najprestižnijeg teniskog turnira savladao Hrvata Marina Čilića sa 3:0 (6:3, 6:1, 6:4).

Švajcarac je ujedno povećao prednost na listi osvajača Grend slem turnira, pošto je 19. put slavio na jednom od četiri najveća turnira. Bilo je ovo njegovo 29. finale na Grend slem turnirima. Čilić je odigrao svoje prvo finale na Vimbldonu, a u karijeri ima jedan Grend slem, titulu na US Openu.

Ovom pobedom Federer je prestigao velikog Pita Samprasa po broju osvojenih Vimbldona. Samo legendarna Martina Navratilova ima više od švajcarskog čarobnjaka – njih čak devet. Federer je do osmog trijumfa došao bez izgubljenog seta.

Neizvesnost u prvom setu je trajala samo u prva četiri gema. Federer je napravio brejk u petom gemu kada je iskoristio drugu od dve vezane prilike, a zatim rutinski priveo set kraju u kome je slavio sa 6:3.

Bilo je vidno da se igra Čilića raspala sredinom prvog seta. Tako je bilo i na početku drugog. Švajcarac je poveo sa 1:0 na svoj servis, zatim lagano napravio brejk i potvrdio ga za 3:0.

U pauzi između gemova Čilić se rasplakao. Dva puta je zatražio i medicinsku pomoć jer ima problema sa stopalom.

Federer je nastavio da igra u svom ritmu i bez većih problema osvojio set sa 6:1.

Čilić je uspeo da se oporavi i početkom trećeg seta pruži jači otpor Federeru. Međutim, Švajcarac je u sedmom gemu napravio brejk i stigao do istorijske osme titule.

Ovaj 35-godišnji Švajcarac je tako došao do 93. titule u karijeri, a pete u sezoni kojom je praktično obezbedio plasman na Završni turnir sezone takodje u Londonu.

Federer je meč završio sa 23 vinera i osam neiznudjenih grešaka, naspram 16 direktno osvojenih poena Čilića i 23 greške.

Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track