BOGDAN OBRADOVIĆ ZA KURIR: Zar fudbaler da nam menja svetski tenis?
Foto: Zorana Jevtić

REVOLUCIJA Obradović skeptičan prema novim dešavanjima

BOGDAN OBRADOVIĆ ZA KURIR: Zar fudbaler da nam menja svetski tenis?

Tenis -

Bivši selektor Srbije za Kurir priča o novom formatu Dejvis kupa koji pokreće as Barselone Đerar Pike zajedno s japanskim investitorom i našim Novakom Đokovićem

Bogdan Obradović, čovek koji je kao selektor Srbije osvojio Dejvis kup, jedan je od najpozvanijih da priča o radikalnim promenama u ovom takmičenju, a on je povodom toga veoma skeptičan.

Za talente mrvice

ZAŠTO ITF NE PODRŽAVA RAZVOJ TENISA?

Bivši selektor Srbije nije zadovoljan odnosom teniskih organizacija prema sredinama koje su mnogo učinile za beli sport, kao što je naša zemlja.

- Zašto ATP i ITF finansijski ne podrže razvoj tenisa u onim sredinama koje su mnogo učinile za taj sport i na taj način vrate deo? Pogledajmo samo našu zemlju, ne samo Novaka nego celu generaciju i šta su oni uradili. Da li vi znate da organizacija Dejvis kupa vodi u siguran minus jer su sve njihovi sponzori, a vama ostaje da se sami snalazite? Koliko talenata trenutno čeka da bilo kakvu pomoć kako bi jednog dana postali vrhunski igrači? - zapitao se Obradović.

foto: Zorana Jevtić

Obradović se čudi što celu priču vodi fudbaler Đerar Pike i ocenjuje da je interes njegovog fonda, kao i krovne teniske organizacije, profit, a da se zaboravlja na internacionalizaciju.

Pike i Kevin Spejsi
Pike i Kevin Spejsifoto: Reuters

- Detaljno pratim sve u vezi s najavljenim promenama kao neko ko je osvojio Dejvis kup, a verujte da nas je malo u svetu. Treba biti jako oprezan sa ovako radikalnim izmenama jer pitanje je kako će se one izgledati u praksi. Naravno da podržavam deo u kome žele da olakšaju napore igračima, verujte da ja najbolje znam kroz šta su oni prolazili jer smo dva puta bili u finalu Dejvis kupa, a jednom smo uspeli da osvojimo titulu - istakao je za Kurir Obradović i nastavio:

foto: Nebojša Mandić

- Drago mi je što je i Novak tu, jer on je čovek koji je podigao nivo tenisa i mnogo učinio za njegov razvoj u svetu, ali je čudno da sada glavnu reč vodi nekakav fudbaler. O čemu se radi? Očigledno da je glavni interes tog investicionog fonda profit, a čini mi se da je to i u planu ATP i ITF, pa se plašim se da rešenja koja predlažu neće mnogo doprineti, iako je jasno da će takav sistem biti atraktivniji, ali na kratke staze. Ali ne treba zaboraviti na internacionalizaciju tenisa, baš preko Dejvis kupa, gde su do izražaja dolazili i slabije rangirani teniseri, pa i reprezentacije. Dejvis kup je umeo da spoji izuzetno zanimljive parove, kao što smo mi igrali protiv Indije.

Nije od juče

RAFTER ME ODAVNO MOLIO ZA PROMENE

Obradović je otkrio da je pre šest godina imao ponudu od nekadašnjeg tenisera Patrika Raftera da pokrenu priču o renoviranju Dejvis kupa:

- Rafter mi je tada izneo ideju o promenama u Dejvis kupu i on je našao za shodno da čuje moje mišljenje. Tražio je da zajedno krenemo u akciju, ali se to nije ostvarilo. Vidite da se sada ne konsultuju s ljudima koji su napravili nešto u tom takmičenju, poput Pilića i mene, a smatram da bi naše iskustvo bilo dragoceno. Vi ste jedini koji ste me pozvali tim povodom. Ja sam 11 godina radio za taj ITF, a nisam ništa dobio od njih, pa čak ni sat s posvetom, što bi bio red.

Patrik Rafter
Patrik Rafterfoto: Beta, AP

Kurir / Predrag Gajić

Foto: Reuters, Beta, AP, Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Da li se stvara front protiv Partizana i Zvezde?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track