BORBA ZA SVAKI POEN: Evo kad i kako Đoković opet može da bude broj 1 na ATP listi
Foto: Reuters

Trka sa Endijem Marejem

BORBA ZA SVAKI POEN: Evo kad i kako Đoković opet može da bude broj 1 na ATP listi

Tenis -

Trka između Novaka Đokovića i Endija Mareja u 2017. godini za mesto broj jedan na ATP listi svoj prvi čin doživela je u Dohi. Iako je srpski teniser osvojio turnir Škot je uvećao prednost, ali Novak može da se vrati na vrh liste već posle Australijan opena.

Trijumfom u Kataru Đoković je odbranio titulu osvojenu prošle godine, samim tim i 250 bodova. Međutim, Marej je ulaskom u finale uvećao svoj konto za 150 bodova jer prošle godine nije učestvovao na ovom turniru. Đoković je ostao na 11.780 bodova, dok je Marej sada na 12.560 bodova, odnosno ima 780 bodova više.

Prvu priliku da se vrati na mesto broj jedan Đoković će imati u Melburnu, gde 16. januara počinje prvi Gren slem u sezoni. Đoković brani titulu osvojenu prošle godine u finalu protiv Endija Mareja. Srbin, dakle, brani 2.000 bodova, a Škot 1.200.

Matematička računica je jasna. Prvi preduslov za povratak na vrh jeste da Novak osvoji trofej i time odbrani bodova, a drugi je da Marej ispadne do četvrtfinala. Ukoliko trenutni broj jedan ispadne u četvrtfinalu izgubiće 840 bodova, pa bi u tom slučaju Novak imao 60 poena više po završetku Australijan opena.

Kako god da se završi Australijan open, jasno je da će dvojica najboljih tenisera na svetu voditi veliku borbu za prvo mesto na ATP listi.

Đoković je do sada 223 nedelje proveo na vrhu ATP liste i trenutno se nalazi na petom mestu večne liste. Na prvom je Rodžer Federer sa 302 nedelje na vrhu, a između su Pit Sampras (286), Ivan Lendl (270) i Džimi Konors (268).

Novaku će svakako veliki motiv biti i da obori rekord u Gren slem titulama. Srpski teniser je trenutno na deobi četvrtog mesta sa Rojem Emersonom pošto obojica imaju 12 trofeja na najvećim turnirima. Ispred su Pit Sampras i Rafael Nadal sa po 14 trofeja i Rodžer Federer sa 17.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track