EKSKLUZIVNO ZA KURIR Vajda: Sa Novakom lumpujem uz Miroslava!
Foto: Profimedia

Đokovićev trener o saradnji sa Srbinom

EKSKLUZIVNO ZA KURIR Vajda: Sa Novakom lumpujem uz Miroslava!

Tenis -

Navukao me je na Ilićevu pesmu „Polomiću čaše od kristala“. Govorio mi je o Tesli, Pupinu, Ivu Andriću, Vuku Karadžiću, kaže za naš list Marijan Vajda.

Svetski, a naš - Novak Đoković. O srpskom teniseru ste čuli gotovo sve, a šta o njemu kaže trener koji ga već punih 11 godina priprema za mečeve širom sveta, Kurir otkriva u ovom dvobroju. Slovak Marijan Vajda ekskluzivno je odgovorio na svako naše pitanje.S Novakom ste od 2006. godine. Da li ste tada verovali da ćete sa srpskim teniserom provesti više od deceniju?- U tim trenucima nisam razmišljao toliko godina unapred. Sećam se da smo pametno koristili svaki sekund, ali jesmo sanjali - Novak o prvom mestu, a ja o tome da budem uz njega. San se i ostvario.

Kakav tim, strašan tim... Novak sa stručnim štabom sa Vajdom na čelu
Kakav tim, strašan tim... Novak sa stručnim štabom sa Vajdom na čelu

Koja je tajna vaše višegodišnje saradnje, kad se uzme u obzir da to i nije praksa u tenisu?- Nekako smo se pronašli. Naš odnos je prerastao i postali smo kao članovi porodice. Nije lako izgraditi taj odnos uz sav pritisak u profesionalnom tenisu, uz uspone i padove, najviša očekivanja. Deo života koji provodim kao Novakov trener je nešto najlepše što mi se dešava na profesionalnom planu.Kako biste opisali Novaka Đokovića kao tenisera, a kako kao osobu van tenisa?- Kada je u top-formi, on je je kao sportski automobil sa 350 konjskih snaga, koji vozi na visokom broju obrtaja i ima silinu i čvrstinu koja je vrlo teško dostižna. U isto vreme, on je veoma inteligentan, zna da raspoređuje svoju snagu. Naravno, on nije mašina. Godinama je 120 odsto kapaciteta usmeravao na sport, a sada je deo tih procenata rasporedio porodici, sinu, supruzi, braći i svemu drugom što ga interesuje. To je i normalno i prirodno. Javnost treba i da razume da u tenisu odlučuju nijanse, nekoliko poena, sitnice. A kada ste u tenisu 90 odsto, umesto 120 odsto, možda nećete biti u stanju da osvojite svaki turnir na kom igrate. To je cena koju je Novak spreman da plati. Van terena Nole je moj brat, prijatelj, posvećen je porodici, ima sjajnu energiju, pozitivan je, duhovit, talentovan za mnoge stvari, uvek uči i radi na sebi i privilegija je poznavati ga.

Kad vam je bilo najlepše sa Novakom, a kad najteže?- Možda je najlepši trenutak bio Vimbldon 2011, kada je Novak osvojio turnir i postao svetski broj jedan. Uh, kakav je to talas pozitivne energije bio, i dalje osećam sve. Najteže je kad god je Novak bio povređen.Da li vas je Novak zarazio nekim srpskim pesmama i kojim, možda nekim našim filmom ili serijom?- Bolje da njega pitate kojim sam slovačkim pesmama ja zarazio njega (smeh)... A ja sam od Novaka naučio „Polomiću čaše od kristala“, znam i da to peva Miroslav Ilić.Koliko vam je Đoković pričao o Srbiji, Beogradu i srpskom narodu i šta vam je najviše zvučalo interesantno?- Novak mi je često pričao o istoriji Srbije, o ponosnom narodu koji je prolazio kroz razne izazove proteklih vekova. Govorio mi je o Tesli, Pupinu, Ivu Andriću, Vuku Karadžiću. Interesantna mi je bila i priča o Nemanjićima, o toj dinastiji koja je negovala i stvarala velike ljude. Država se gradila kroz kulturu, obrazovanje, religiju, ne samo kroz bitke, kako je tada bilo uobičajeno. Čitao sam i sam dosta o Srbiji, o prirodnim lepotama, o Đerdapu, o Dunavu, Šumadiji, svim bogatstvima koje Srbija ima. Ali najveća vrednost vaše zemlje su ljudi, pametni, bistri, uporni, snalažljivi, inteligentni, lepi.

Njegova stvarISHRANA NEMA VEZE S REZULTATIMAPoslednjih meseci se dosta priča o Novakovoj ishrani i tome da je dosta smršao. Kakvo je vaše mišljenje o tome?- Novakova ishrana je njegova lična stvar. Sve ono što pokazuje na terenu nema nikakve veze s tim šta jede.

Odomaćio seBEOGRAD IMA DUŠUDa li ste stigli da upoznate Beograd i po čemu vam je specifičan naš glavni grad?- Da, više puta sam bio u Beogradu i mnogo mi se dopada. Na momente je jako sličan Bratislavi, na momente je potpuno drugačiji od svega što sam video u Evropi. Ima neku dušu, i lepo se osećam kad god dođem u Beograd. Nekako sam kao kod kuće, među svojima.

Milan Nastić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NOVAK KAO SAV NORMALAN SVET: Đoković STRPLJIVO čekao u redu za žičaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track