INTERVJU, ILIJE NASTASE: Đoković će sigurno osvojiti Rolan Garos i postati najbolji teniser
Foto: Eurosport

Rumun o šansama najboljeg tenisera u Parizu

INTERVJU, ILIJE NASTASE: Đoković će sigurno osvojiti Rolan Garos i postati najbolji teniser

Tenis -

Slavni bivši rumunski teniser Ilije Nastase, nekadašnji broj jedan, ovog proleća po prvi put komentariše mečeve sa Rolan Garosa.

Proslavljeni teniser i dvostruki Grend slem šampion upotpuniće komentatorsku Ol-star postavu Evrosporta, koju čine Džon Mekinro, Kris Evert, Aleks Koređa, Patrik Muratoglu, Barbara Šet i Mats Vilander.

Nastase je uoči starta najboljih igrača na šljakastim terenima Pariza, odgovarao na pitanja novinara.

"Dolazak u Pariz i učestvovanje na Rolan Garosu uvek je bio poseban momenat za mene i oživljavanje lepih uspomena na pobedu 1973. godine. Uvek osetim užitak u zabavljanju obožavatelja kada sam na terenu i ne mogu da sačekam da uradim isto na ekranu uz tim Evrosporta."

Đoković, Nadal i Marej su ove sezone osvojili tri ATP turnira iz serije Masters 1000 koji su igrani na šljaci. Da li mislite da će na Rolan Garosu biti velika konkurencija za titulu?

- Ne mislim da će biti iznenađenja ove godine. Najbolji momci igraju najbolji tenis. Marej je dosta popravio igru na šljaci, Nadal se vraća u svoju staru formu. Mislim da će neizvesnije biti u ženskom delu turnira.

Da li postoji teniser koji može da pobedi Đokovića na Rolan Garosu? Marej, Nadal ili možda Vavrinka?

- Đoković, Marej i Nadal su ove godine osvojili većinu velikih turnira i mislim da će pobednik biti jedan od njih.

Može li Novak Đoković da postane najbolji teniser svih vremena? Šta bi trebao da uradi da se to desi?

- Đoković je u ovom trenutku jedan od najboljih svih vremena jer je osvojio 11 Grend slem titula. Ako želite da budete najbolji, potrebno je da osvojite više Grend slem titula nego bilo ko drugi (Federer ima 17 Grend slem titula). On je napunio 29 godina, u dobrom je stanju, tako da ima šanse sve da postigne. On nikada nije osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske, ali će sigurno uskoro to uraditi.

Tokom vaše igračke karijere mnogi su vas opisivali kao šarmantnog šoumena. Danas mnogi slično govore za Novaka Đokovića.

Rolan Garos, Foto: Eurosport
Rolan Garos, Foto: Eurosport

Da li ta strana ličnosti pomaže Đokoviću da pobeđuje čak i u situacijama kada ne igra na vrhunskom nivou?

- Ako pobeđujete u kontinuitetu, lako je da izžavate svoj personaliti. Postaje teže kada prestanete da pobeđujete.Mareja nikada nisu smatrali kao specijalistu za šljaku, ali u poslednje vreme je imao dobre rezultate. Kako prognozirate njegov nastup na Rolan Garosu?- Favoriti su uvek Đoković i Nadal, ali Endi ulazi u stvarno dobru formu. Turnir će biti otvoren između njih trojice. Endi je u Madridu i Rimu pokazao da može da pobedi.

Ove sezone se mnogo priča o "lošim momcima" Tomiću i Kirjosu. Šta vi mislite, da li su tenisu potreni tako živopisni likovi koji bi razbili možda neku monotoniju, ili ne? Šta mislite o Kirjosu?

- Ne mislim da su takve ličnosti problem u tenisu. Ali, ovi momci tek trebaju da osvoje Grend slem. Oni moraju da igraju dobro i da budu opasni ukoliko žele da se pokažu. Mislim da su dobri za sport, a tenis mora da bude malo fleksibilniji. Ako igraš dobro, imaš pravo da radiš van terena šta god želiš, to je moj stav.

Vaš prijatelj Jon Cirijak je davao neke izjave o jednakom plaćanju muškaraca i žena. Šta mislite, da li žene zaslužuju istu količinu novčane nagrade?

- Ne slažem se mojim prijateljem Jonom Cirijakom, žene su pametne i zaslužuju ovo. Hajde da čestitam devojkama za dobijanje jednakih novčanih nagrada, ali sam iznenađen da vidim da se žene ne bore da dobiju više od muškaraca.

Kakvi su svojevremeno bili vaši odnosi sa Adrijanom Panatom i Džonom Mekinroom, koji su sada deo Evrosportovog tima talenata?

- Imam lepe uspomene sa Adrijanom Panatom i sjajne uspomene sa Džonom Mekinroom. Moja najveća borba na terenu bila je sa Džonom 1979. godine na US Openu, kada su neki ljudi mislili da policija treba da bude pozvana kako bi se izgeao incident.

Vi ste političar u Rumuniji. Da li ste ikada razmišljali da se kandidujete za predsednika ATP ili ITF?

- Definitivno sam razmišljao o tome kada se bivši predsednik ITF Riči Biti kandidovao za tu funkciju. Mislim da je sada kasno, imam mnogo posla da uradim u Rumuniji, otvorio sam tenisku akademiju i sada bi to bilo komplikovano izvesti.

Šta je za vas najteže kada komentarišete sa TV stanice? Koga posebno preferirate?

- Komentarisanje je teško. Mislim da je Mekinro veliki komentator. On podržava način na koji tenis treba da se igra. Za mene je to nešto novo, ja sam bio na Rolan Garosu već 50 godina, znam svaki kutak tog stadiona. Biće lepo da se vratim.

Slučaj Šarapova, neki kažu da je to slučajno, drugi kažu da je morala da bude suspendovana.

- Teško je govoriti o tome. Ne razumem dovoljno ceo slučaj da bih ga komentarisao. Moram da dam diplomatski odgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track