Šljaka koja rađa šampione

KIKINĐANIN BRUSI TENISKE DRAGULJE Kenijci krenuli stopama Ane Ivanović i Bogdana Obradovića KURIR TV

Tenis -

Kristijan Dore, teniski trener iz Kikinde, koji je nekoliko godina živeo i radio u Keniji, ni nakon povratka u Srbiju nije prekinuo saradnju sa darovitim mladim igračima iz ove velike afričke zemlje.

Misiju brušenja teniskih dragulja iz Kenije on je nastavio na terenima Teniskog kluba "Jezero" u Kikindi. Mlađanim Afrikancima naročito imponuje što tenisko znanje nadograđuju na šljaci na kojoj su, svojevremeno u Kikindi, trenirali Ana Ivanović i Bogdan Obradović:

- Saradnju sa supertalentovanom Anuk Vandevelde (9) iz Kenije, počeo sam pre četiri godine u Najrobiju. Uveo sam je u svet tenisa. Ostali smo u kontaktu i nakon mog povratka u Kikindu, a sada smo ponovo zajedno. Anuk je došla 25. marta. Ovde će ostati do 25. aprila. Na prošlonedeljnom takmičenju u Pančevu, osvojila je treće mesto. Ona i njeni roditelji, Džudit i Johan, veoma su zadovoljni uslovima koje pružamo za rad sa mladim i talentovanim teniserima, kaže Dore.

Anuk Vandevelde, Foto: Saša Urošev
Anuk Vandevelde, Foto: Saša Urošev

Simpatična devojčica iz Kenije, potvrđuje da joj se Kikinda i Srbija veoma sviđaju i da je tužna što će uskoro morati da se vrati kući:

- Ovde je super. Od Kristijana sam puno toga naučila. Još ne mogu da verujem da treniram na šljaci na kojoj je nekada igrao moj idol. Od svih igračica, najviše volim Anu Ivanović. Volela bih da jednog dana budem uspešna poput nje. Uskoro ću nazad u Najrobi, ali jedva čekam da se vratim u Kikindu. Naročito mi prija što ovde mogu da se družim i treniram sa vršnjacima, utisci su mlade tamnopute teniserke.

Anuk Vandevelde sa majkom i trenerom, Foto: Saša Urošev
Anuk Vandevelde sa majkom i trenerom, Foto: Saša Urošev

Kristijan Dore napominje da zasluge za uspostavljenu saradnju sa mladim kenijskim teniserima pripadaju i sekretaru TS Vojvodine Dušanu Milojkoviću:

-U našem timu je i doktor fizičke kulture Nemanja Stefanović. Trudimo se da naše tenisko znanje prenesemo mladim igračima. U Keniji nema dovoljno kvalitetnih stručnjaka, ali ni turnira na kojima igrači ovog uzrasta mogu da se nadmeću. Naravno, puno im znači što mogu da treniraju u zemlji koja je svetskom tenisu podarila Novaka Đokovića, Nenada Zimonjića, Janka Tipsarevića, Viktora Troickog, Jelenu Janković, Anu Ivanović..., poručuje Dore.

Teniska sila

Nepodeljeno je mišljenje mladih Kenijaca koji su prethodni put boravili i trenirali u Kikindi da ovde mogu puno da nauče.

- Srbija je velika teniska nacija. Prednjačite u skoro svakom sportu, a pogoto u tenisu. Puno toga možemo da naučimo od vaših trenera, ali nam veoma znači i što možemo da se družimo sa našim srpskim vršnjacima. Posebna priča je poseta Noletovoj teniskoj akademiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track