NOVAKOV JUBILEJ: Ostvario 200. gren slem pobedu, ostavio iza sebe Konorsa, Lendla i Agasija
Foto: Reuters

Finale Vimbldona okom statistike

NOVAKOV JUBILEJ: Ostvario 200. gren slem pobedu, ostavio iza sebe Konorsa, Lendla i Agasija

Tenis -
Srpski teniser napreduje na "večnim listama" gren slem turnira, na kojima je uglavnom Rodžer Federer neprikosnoven

Novak Đoković je savladao Rodžera Federera u finalu Vimbldona i time ostvario svoju jubilarnu 200. pobedu na gren slem turnirima.

Đoković se nalazi na sedmom mestu te liste, na kojoj je na prvom mestu verovatno nedostižan upravo Federer - 291 pobeda!

Međutim, srpski teniser bi uskoro trebalo da prestigne Pita Samprasa (203), a u dogledno vreme bi mogao i Roja Emersona (217), Ivana Lendla (222), Andrea Agasija (224) i Džimija Konorsa (233).

Novaku je ovo treći trofej na Vimbldonu, a deveti na gren slemovima i u toj kategoriji zauzima osmo mesto, ostavivši iza sebe Freda Perija, Kena Rozvela, Konorsa, Lendla i Agasija sa po osam.

I tu je Švajcarac neprikosnoven sa 17 takvih titula, slede ga Rafael Nadal i Sampras sa po 14, Emerson sa 12, Bjern Borg i Rod Lejver sa po 11 i Bil Tilden sa deset.

Đoković je postao tek osmi igrač koji je odbranio titulu na Vimbldonu, a prvi posle osam godina kada je to učinio, naravno, Federer.

Njihovo današnje finale je prvo još od 2000. godine da se u uvodna dva seta igraju taj-brejkovi. Prethodno, to se desilo u pobedi Samprasa nad Patrikom Rafterom - 6:7, 7:6, 6:4, 6:2. Rezultat 12:10, kojim je Federer dobio Đokovića u taj-brejku drugog seta, najduži je taj-brejk u finalima u poslednjih 15 godina, jer istim rezultatom je Rafter u već pomenutom meču dobio Samprasa.

Inače, Federer je drugi najstariji finalista Vimbldona. Švajcarac ima skoro 34 godine, a Ken Rozvel je 1974. imao 39 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track