OVO PITANJE NOVAK NIJE OČEKIVAO: Đoković je novinarima u Londonu naterao suze na oči!
Foto: Fonet

Još jednom pokazao svoju veličinu

OVO PITANJE NOVAK NIJE OČEKIVAO: Đoković je novinarima u Londonu naterao suze na oči!

Tenis -
Srpski teniser Novak Đoković održao je emotivni govor u Londonu na temu izbegličke krize.

Đoković trenutno u Londonu igra na završnom Mastersu sezone, ali mu misli nisu samo na terenu.

Na konferenciji za medije novinari su mu postavili pitanje vezano za migrantsku krizu. Usledio je neočekano dug odgovor nabijen emocijama.

Osim što je šokiran terorističkim napadaima u Parizu, posle kojih je rekao da se moli za žrtve i njihove porodice, pred očima su mu slike izmučenih migranata koje je poneo iz Srbije.

"Teško je gledati u kakvim su problemima izbeglice koje prolaze kroz Srbiju. Neophodan je odgovor humanosti u ovoj krizi. Posledice rata u Siriji su stravične. Milsim da je od 12 miliona stanovnika čak trećina napustila zemlju. Mnogi su prošli kroz Srbiju kako bi došli do svog cilja, a to su zemlje na zapadu Evrope", počeo je Đoković i nastavio:

"Video sa kakvim problemima se izbeglice svakodnevno suočavaju. Bio sam u jednom hotelu u Beogradu, gde su sve te porodice bile nekoliko sati, da se osveže i pojedu nešto. Bila je i igraonica za bebe i decu. To me je baš pogodilo, i bilo mi je teško da sve to gledam".

Đoković je podsetio da se i sam bavi humanitarnim radom.

"Moja organizacija je fokusairana na obrazovanje. Svašta sam video jer je Srbija poslednjih 20 godina u problemima, ekonomskim poteškoćama, ratovima… Ali taj susret u hotelu je bio jedan od najemotivnijih trenutaka koji sam doživeo. Gledate dete kako se igra sa drugim detetom, a onda posle 30 sekundi dolaze njihove majke i kažu da moraju da idu. Onda oni kreću na put od ko zna koliko kilometara, ko zna gde. To je strašno šta se sada dešava".

Novak je pokušao da objasni suštinu celog problema.

"Morate da shvatite da je razlog svega toga rat u njihovoj zemlji. I ne možete da krivite te ljude. Ako nemaju kuću, gde će? Naravno da će tražiti bolje mesto za život. I obaveza je svih zemalja je da im pruže pravo na to na osnovu međunarodnih deklaracija o ljudskim pravima".

Najbolji svetski teniser je rekao da je ponosan na svoje zemljake, jer migrantima pružaju pomoć.

"Ponudili su utočište, hranu i piće ljudima koji su mnogo propatili. Ja sam samo sportista, celu situaciju pratim kao čovek. I svi treba da budemo ljudi i imao saosećanja jedni za druge, da to bude važnije od zakona i granica i ostalih političkih stvari", završio je priču Novak Đoković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track