PAD LEDENE KRALJICE: Mračna prošlost Marije Šarapove
Foto: Profimedia

Tamna strana Ruskinje

PAD LEDENE KRALJICE: Mračna prošlost Marije Šarapove

Tenis -
Bura se ne stišava od kako je ruska teniserka Marija Šarapova izašla pred oči javnosti i priznala da je pala na doping testu.

Reakcije stižu sa svih strana sveta. Jedni je hrabre i pružaju joj podršku, dok drugi smatraju da je obična varalica.

Britanski Dejli mejl objavio je tekst slavnog novinara Dejvida Džonsa, koji otkriva mračne detalje iz prošlosti Ruskinje i tvrdi da je ona običan prevarant.

U crnom kompletu, sa malo šminke i pognute glave, Šarapova se obratila medijima.

"Ne dajte da vas to zavara. Svaki pokret, uzdah, svaki pokajnički izraz lica je zapravo cinična koreografija kako bi se sačuvali sponzorski ugovori koji vrede više od 20 miliona godišnje", piše Dejli mejl.

Njena gluma nije imala uspeha, obzirom na to da su kompanije poput Najka i Poršea suspendovale svoje ugovore sa Ruskinjom.

"Verovatno se pitate zašto bi neko rizikovao toliko bogatstvo zbog pilula? Pratim njegu karijeru od 17 godine i mislm da mogu da imam odgovor na ovo pitanje", navodi Džons.

"Počnimo od njenog detinjstva. Šarapova je bila toliko problematično dete, toliko da je to išlo do nivoa disfunkcionalnog. Njeni roditelji Juri i Jelena pobegli su iz Černobilja i preselili se u Sibir malo pre njenog rođenja 1987. godine. Prema njenoj priči, pobegli su zbog nuklearne katastrofe, ali prijatelji i rođaci njenog oca kažu da je pravi razlog novac. Juri je želeo više para pa se preselio da bi radio na naftnim poljima. Pokušao je, ali nije uspeo da postane profesionalni biciklista i skijaš. Nakon toga, primetio je izuzetnu koordinaciju pokreta kod svoje ćerke i odmah odlučio da je upiše na tenis. Imala je samo tri godine. Iako je tako mala morala da podnese mnogo žrtve zbog svog talenta, Juri je u njoj video kartu za bogatstvo. Posle samo godinu dana porodica se seli u Soči, jer je klima pogodnija za tenis, a kada je Šarapova napunila šest godina usledila je nova selidba. Juri je skupio dovoljno novca da krene sa njom na Floridu, gde se nalaze najbolji treneri na svetu. Marija je tako dve godine bila razdvojena od majke Jelene, koja nije imala dozvolu da napusti Sovjetski Savez.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Šarapova je prvih godina bila vrlo nesrećna i depresivna u Americi. Izazvala je ljubomoru kod drugih devojčica kada je osvojila školski turnir, pa su bogata deca počela da je ismevaju zbog materijalnog stanja i toga što joj je otac radio u restoranu kao perač sudova.Međutim, Juri je bio uporan. Konstantno joj je "ispirao mozak" pričom o uspehu i bogatstvu. Terao ju je da trenira toliko da su joj ruke bile prekrivene žuljevima i napadao bi je kada bi bila ispod nivoa na kom on smatra da treba da bude.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njegov metod je dao rezultate. Sa samo devet godina Šarapova je uspela da osvoji turnir za devojčice do 16 godina i bogatstvo je bilo nadomak ruke. Čim je osvojila Vimbldon, Juri je skromnu kuću na Floridi zamenio za velelepnu vilu, a umesto honde je kupio limuzinu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Izgledom i talentom privlačila je sve više sponzora i činilo se da Šarapova živi svoj san. Kupovala je sa majkom na Petoj aveniji, krasila je naslovnicu čuvenog Voga...

Međutim, pohlepni Juri je preuzeo ulogu menadžera svoje ćerke i tako joj uzimao sav novac koji bi zaradila. Jednom mi je tražio čak 100.000 funti za intervju sa njom. Zbog takvog ponašanja, Marijina majka se razvela od njega.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Što je najgore od svega, tu je njegov neverovatan uticaj na Mariju - uprkos uspesima koje je nizala i bogatstvu koje je samo raslo, ona se promenila, i to ne na bolje.Zbog konstantnog pritiska od strane oca, postala je zlovoljna, povučena u sebe, prestala je da voli ljude, počela je da odbija da daje autograme mladima kojima je bila uzor i koji su je obožavali.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ključni fator u propasti Šarapove je njena nemogućnost da se pomiri sa supreiornošću Serene Vilijams.Iako je zarađivala dvosturko više od mlađe koleginice, pobedila je u dva od tri meča, uključujući i finalni, Serenina upornost i želja za pobedom dovela je do toga da je napokon porazi punih 18 puta! Što je najteže palo Šarapovoj, bilo je to što se iz aviona videlo koliko Vilijamsova uživa u svojim pobedama nad, do tada, najboljom teniserkom.Usledile su godine prepucavanja, a potez kojim je Serena dokrajčila Šarapovu dogodio se odmah nakon objave vesti da je Ruskinja pala na doping testu - Amerikanka je objavila fotografiju na kojoj pozira u blizini apoteke.Za palu ledenu kraljicu, ovo je bilo poslednje poniženje", ispričao je Džons.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track