SRBI NA CRNOJ LISTI: Švajcarci i Šveđani bez dokaza sumnjiče Janka i Viktora za nameštanje mečeva
Foto: Fonet

Afera koja je uzdrmala tenis

SRBI NA CRNOJ LISTI: Švajcarci i Šveđani bez dokaza sumnjiče Janka i Viktora za nameštanje mečeva

Tenis -
Švajcarski i švedski mediji su ponovo objavili listu sa imenima tenisera koji su osumnjičevi za nameštanje mečeva, a među njima su i dvojica Srba, Janko Tipsarević i Viktor Troicki.

Bi-Bi-Si (BBC) i Bazfid (Buzzfeed) su pre dva dana objavili da imaju dokaze o nameštanju teniskih mečeva, ali da Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) nije reagovalo na prijave o tome. Navodno, radi se o igračima koji su prethodnih godina bili medju 50 najboljih, medju kojima su i osvajači grend slem turnira u singlu i dublu.

Podseća se da je ovaj spisak objavljen još 2011. godine, a na njemu se nalazi 41. ime. Isti list navodi da su Teniska jedinica za integritet (ITU) i teniske vlasti istraživale ovaj slučaj, ali da nisu pronašle nikakve dokaze da je bilo nameštenih mečeva.

Švedski list "Svenska dagbladet" podseća da postoje dve liste objavljene 2011, a dobile su na značaju i postale su aktuelne posle pisanja Bi-Bi-Sija.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Na listama su pored imena dvojice srpskih tenisera i osvajači gren slem turnira Marin Čilić i Flavija Peneta.Istu priču preneo je i švajcarski list "Blik" i navodi Crnu listu i tzv. listu Sumnjivih tenisera.

Na Crnoj listi su teniseri za koje se sumnja da su nameštali mečeve. Na njoj su: Filip Kolšajber, Potito Staraće, Andreas Sepi, Fabio Fonjini, Janko Tipsarević, Mikael Ljodra, Nikolaj Davidenko, Tejmuraz Gabašvili, Viktor Krivoj, Kristof Rohus, Oskar Ernandez, Jevgenij Koroljev, Filipo Volandri , Vejn Odesnik, Viktorija Azarenka, Agnješka Radvanska, Frančeska Skjavone, Sara Erani, Marija Kirilenko, Katerina Bondarenko.

Lista "Sumnjivi" se odnosi na tenisere na koje bi trebalo obratiti pažnju da bi mogli da nameste meč. Na njoj su: Brajan Dabul, Eduardo Švank, Žeremi Šardi, Simone Boleli, Lukaš Kubot, Karlos Berlok, Igor Kunjicin, Andrej Golubjev, Aleks Bogomoljov, Somdev Devarman, Stiv Darsis, Marin Čilić, Flavio Ćipola, Ivo Karlović, Viktor, Troicki, Flavija Peneta, Roberta Vinči, Viržini Razano, Romina Oprandi, Dominika Cibulkova, Eleni Danilidu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track